Fokus

Gutereš: Moramo da pomognemo avganistanskoj ekonomiji

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

22:18

Gutereš: Moramo da pomognemo avganistanskoj ekonomiji
Gutereš: Moramo da pomognemo avganistanskoj ekonomiji - Copyright EPA/Justin Lane

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna zajednica mora pronaći načine za slanje novca u avganistansku ekonomiju kako bi sprečila potpuni kolaps, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Dodao je i da su talibani prekršili obećanja koja su dali nakon preuzimanja vlasti, da će podržati žene i devojčice i davati im da se školuju, prenosi Rojters.

"Prekršena obećanja vode do slomljenih snova žena i devojčica u Avganistanu", rekao je on i dodao da je "sada dan" za spasavanje ekonomije.

Kada su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, centralna banka je zamrznula milijarde dolara, a međunarodne finansijske institucije suspendovale su pristup sredstvima, iako se humanitarna pomoć nastavila.

"Kriza pogađa najmanje 18 miliona ljudi, odnosno polovinu stanovništva zemlje", rekao je Gutereš i dodao da je u toku velika operacija humanitarane pomoći i UN.

On je napomenuo da je avganistanska ekonomija bila pogođena sušom i kovidom 19 još pre nego što su talibani preuzeli vlast.

"Pozivam svet da preduzme mere i pošalje novac Avganistanu kako bi se izbegao kolaps. Ovo je trenutak svega ili ničega", istakao je Gutereš.

Upozorio je da će, ukoliko ne preduzme nešto, svet "skupo platiti" jer sve veći broj Avganistanaca beži iz svoje zemlje u potrazi za boljim životom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet