Fokus

Prvi susret "oči u oči" zvaničnika SAD i Talibana, Prajs: Sudiće im se po delima, ne po rečima

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2021

-

10:23

Prvi susret "oči u oči" zvaničnika SAD i Talibana, Prajs: Sudiće im se po delima, ne po rečima
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

SAD su danas saopštile da je prvi susret "oči u oči" između visokih američkih i talibanskih zvaničnika, nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, bio "iskren i profesionalan", i da je američka strana ponovila da će se talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po rečima.


Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je rekao da se američka delegacija u razgovorima održanim za vikend u Dohi, fokusirala na bezbednosne i terorističke pretnje, na siguran prolaz za građane SAD, kao i za druge strane državljane i Avganistance, kao i na ljudska prava, uključujući značajno učešće žena i devojaka u svim aspektima avganistanskog društva, prenosi agencija Rojters.

Amerika će pomoći avganistanskom narodu

On je rekao da su dve strane takođe razgovarale o "američkom pružanju velike humanitarne pomoći, direktno avganistanskom narodu".

"Razgovori su bili iskreni i profesionalni sa američkom delegacijom koja je ponovila da će se talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po rečima", navodi se u saopštenju Prajsa. Međutim, nije rečeno da li je postignut bilo kakav sporazum.

Tanjug AP/Kevin Lamarque

 

U subotu je katarska televizija Al Džazira, citirajući vršiooca dužnosti avganistanskog ministra spoljnih poslova, prenela da su talibanski predstavnici tražili od američke strane da ukine blokadu deviznih rezervi avganistanske centralne banke.


U saopštenju se navodi da je ministar Amir Kan Mutaki takođe rekao da će Vašington ponuditi Avganistancima vakcine protiv korona virusa, i da su dve strane razgovarale o "otvaranju nove stranice" između dve zemlje.

Američki zvaničnici su izjavili da održani sastanak predsetavlja nastavak "pragmatičnih angažmana" sa talibanima, a ne "priznavanje ili davanje legitimiteta" toj grupi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet