Fokus

Razgovori u Dohi: Prvi susret delegacija talibana i diplomata SAD od odlaska američke vojske iz Avganistana

Komentari

Autor: Tanjug, BBC

09/10/2021

-

15:33 >> 19:17

Razgovori u Dohi: Prvi susret delegacija talibana i diplomata SAD od odlaska američke vojske iz Avganistana
Tanjug AP/Rahmat Gul, Mohammad Asif Khan, Unsplash - Copyright Tanjug AP/Rahmat Gul, Mohammad Asif Khan, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija talibanskog pokreta sastala se sa američkim diplomatama u Dohi prvi put od povlačenja trupa Sjedinjenih Američkih Država iz Avganistana, javila je danas Al Džazira.

"Delegacija (talibana) je razgovarala sa svojim američkim kolegama u glavnom gradu Katara Dohi. Kontakti će se nastaviti danas i sutra, takođe", rekao je vršilac dužnosti šefa diplomatije Avganistana Amir Kan Mutaki, preneo je TAS.

Razgovori u Kataru biće fokusirani na probleme delovanja ekstremističkih grupa, evakuaciju građana SAD i humanitarnoj pomoći, istakli su zvaničnici.

SAD su na početku razgovora insistirale da se na njima ne priča o priznavanju talibana. Razgovori su počeli dan posle napada bombaša samoubice na džamiju u gradu Kunduz u Avganistanu kada je poginulo 50 a ranjeno više od 100 ljudi. 

Islamska država objavila je da stoji iza napada. 

Vakcine i humanitarna pomoć za borbu protiv Al Kaide

Talibanski novoimenovani ministar spoljnih poslova Amir Kan Mutaki rekao je u Kataru da su se obe strane složile da se drže dogovora potpisanog u Dohi prošle godine. Ugovor podrazumeva obavezu talibana da spreče grupe kao što je Al Kaida da budu pretnja bezbednosti SAD i njenih saveznika. 

Mutaki je izjavio da su zvaničnici SAD rekli da će im pomoći tako što će im isporučiti vakcine protiv koronavirusa i humanitarnu pomoć. Dok zvaničnici SAD još nisu dali komentar povodom sastanka, ali je ranije rečeno da će se potruditi da nateraju talibane da poštuju prava žena i da omoguće rad humanitarnim agencijama.  

Osim toga, predstavnik talibana je naglasio da je pokret ponudio američkoj strani da otvori novu stranicu u odnosima između Kabula i Vašingtona, ali i pozvao Amerikance da poštuju suverenitet Avganistana i da se ne mešaju u njegove unutrašnje stvari.

Talibani, takođe, planiraju da se uskoro sastanu sa delegacijom EU u Dohi, dodao je vršilac dužnosti šefa diplomatije Avganistana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet