Evropa

Susret u jeku tenzija: Bajden i Erdogan za istim stolom prvi put posle neostvarane najave o proterivanju ambasadora

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Reuters, CNN

31/10/2021

-

13:01

Susret u jeku tenzija: Bajden i Erdogan za istim stolom prvi put posle neostvarane najave o proterivanju ambasadora
Redžep Tajip Erdogan i Džo Bajden - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom na marginama samita G20 u Rimu. Erdogan i Bajden saglasili su se da formiraju zajednički mehanizam za poboljšanje zategnutih veza, javili su turski mediji, nakon što je turski zvaničnik rekao da su razgovori održani u "veoma pozitivnoj" atmosferi.

Predsednici Erdogan i Bajden održali su 70-minutni sastanak, navodi Rojters, a turska novinska agencija Anadolija saopštila je da su dvojica lidera razgovarali o koracima koji su potrebni za jačanje bilateralne trgovine, te da su tokom razgovora istakli osnove svog NATO saveza i strateškog partnerstva.

Američki predsednik je takođe pokrenuo pitanje ljudskih prava tokom njihovog sastanka, rekao je novinarima visoki zvaničnik američke administracije. U saopštenju Bele kuće navodi se da je takođe na sastanku naglašena važnost jakih demokratskih institucija, poštovanje ljudskih prava i vladavine prava za mir i prosperitet.

Njih dvojica su razgovarali o zahtevu Turske za kupovinu borbenih aviona F-16, čemu su se američki zakonodavci usprotivili zato što je Turska kupila ruske raketne odbrambene sisteme.

"Predsednik je prihvatio njegovu želju da ih ima, ali je vrlo jasno stavio do znanja da postoji proces kroz koji moramo da prođemo u SAD i obavezao se da ćemo nastaviti da... radimo kroz taj proces", rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

Dvojica predsednika su se fotografisala pre razgovora, a na pitanje upućeno američkom predsedniku Bajdenu da li planira da Turskoj pokloni borbene avione F-16, on je odgovorio da obojica "planiraju da imaju dobar razgovor".

Razgovor u jeku tenzija

Iako se očekivalo da će se sastanak održati na Samitu Ujedinjenih nacija u Glazgovu, zvaničnici iz američke administracije obavestili su javnost da će sastanak ipak biti održan u Rimu, prenele su agencije. Međutim, CNN navodi da ovaj susret nije prethodno bio na agendi američkog predsednika.

Sastanak između dvojice lidera dogodio se u veoma turbulentnom i tenzičnom periodu kada je reč o odnosima Turske i SAD, a problemi se naročito tiču turskog učešća u programu F-35 borbenih aviona.

Naime, odnosi SAD i Turske već neko vreme su zaoštreni, a do ovog susreta u Rimu dolazi nedelju dana nakon što je Erdogan naredio da 10 ambasadora, uključujući i onog iz SAD, budu proglašeni za "persone non grata", nakon što su pozvali na oslobađanje zatvorenog turskog biznismena i filantropa Osmana Kavale.

Međutim, do proterivanja ambasadora ipak nije došlo, već je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da su zapadni ambasadori odstupili od svojih prvobitnih namera i pozvao ih da budu pažljiviji u budućim saopštenjima, preneo je Rojters.

Američki zvaničnik je povodom toga rekao je da do sastanka dvojice lidera ne bi došlo da je Erdogan proterao američkog ambasadora, preneo je Rojters.

Takođe, problemi dve zemlje naročito se tiču turskog učešća u programu F-35 borbenih aviona. Pored razgovora o F-35 programu, sastanak turskog i američkog predsednika obeležiće i druge teme kao što su stanje u Nagorno-Karabahu, Siriji, Libiji, kao i o odnosima Turske s Grčkom zbog spora u istočnom delu Mediterana.

Ranije je Turska uputila zahtev SAD za kupovinu 40 aviona F-16, koje porizvodi kompanija Lokhed Martin i skoro 80 kompleta za modernizaciju aviona koje već poseduje. Američki zakonodavci pozvali potom su pozvali Bajdenovu administraciju da ne prodaje F-16 Turskoj i zapretili da će blokirati svaki takav izvoz zbog toga što je Turska kupila ruske raketne odbrambene sisteme i "pronašla se kao protivnik"

Tanjug AP/Evan Vucci

 

Američki zvaničnik je pre sastanka naveo da će SAD težiti da se izbegne stvaranje krize.

"Predsednik će svakako nagovestiti da moramo da pronađemo način da izbegnemo krize poput ove i da nagle akcije neće biti od koristi američko-turskom partnerstvu i savezu“, rekao je američki zvaničnik novinarima.

Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je u četvrtak da je američki predsednik prvi inicirao sastanak sa Erdoganom.

"Ako SAD ne želi da reši pitanje o programu F-35, ili ako to pitanje blokira američki Kongres, Turska će razmotriti druge opcije. One uključuju kupovinu ruskih aviona Su-35 ili Su-57", rekao je Čavušoglu.

Kako podseća Rojters, SAD i Turska, obe članice NATO alijanse, poslednjih godina imaju uzdrmane odnose zbog razlika po pitanju Sirije, kao i zbog kupovine ruske protivraketne odbrane S-400 od strane Turske, ali i zbog pitanja ljudskih prava.

Dvojica lidera su se prethodno sastala u junu u sedištu NATO-a u Briselu, a Bajden je sastanak opisao kao "pozitivan i produktivan", preneo je CNN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa