Region

Predstavnici EP: Unija mora biti stroža, nadamo se da ćemo osigurati većinu za sankcije Dodiku

Komentari

Autor: Klix.ba

13/11/2021

-

15:41

Predstavnici EP: Unija mora biti stroža, nadamo se da ćemo osigurati većinu za sankcije Dodiku
Zastava BiH - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Evropskog parlamenta Tineka Strik i Ditmar Koster borave u Sarajevu gde su na konferenciji za medije izjavili da su došli kako bi razgovarali sa što više predstanika i razmotrili najbolje korake za budućnost.

"Dve teme koje su se provlačile, postojeća politička situacija i pretnja koja postoji o povlačenju iz državnih institucija. Saznala sam da se ljudi zaista boje onoga što bi se moglo desiti. Druga tema se tiče budućih koraka koje se tiče inkluzivnijeg društva. Te dve situacije su nešto gde EU mora biti vidljivija kako bi usmerila BiH", izjavila je Strik, prenosi portal Klix.ba.

Kako je rekla, EU mora biti stroža u odgovoru na izjave srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

"Izostanak odgovora je i sam po sebi odgovor. Zagovornik sam nedvosmislenog delovanja EU. Krajnje vreme je da EU zauzme stav. Nadam se da ćemo osigurati većinu za sankcije za gospodina Dodika i ostale. Imamo instrumente i mislimo da je krajnje vreme da reagujemo. EU može i mora osigurati snažniju podršku", kazala je.

Diter Koster izjavio je da je njihova ideja bila da čuju o generalnoj političkoj situaciji.

"Jedna od naučenih lekcija je da se zaista radi o jednoj dubokoj političkoj krizi. Razumem da su građani razočarani sa ukupnim angažmanom EU. Također sam stava da EU treba da zauzme vrlo jasan stav ko su pravi krivci, a krivci su svima jasno poznati, politička elita iz RS i Dodik", izjavio je Koster.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa