Region

Tragedija na pruzi zbog koje je Hrvatsku kaznio sud u Strazburu: Smrt male Madine koja je potresla Balkan i Evropu

Komentari

Autor: Euronews, BBC, Tanjug, Index.hr

19/11/2021

-

16:40

Tragedija na pruzi zbog koje je Hrvatsku kaznio sud u Strazburu: Smrt male Madine koja je potresla Balkan i Evropu
Tragedija na pruzi zbog koje je Hrvatsku kaznio sud u Strazburu: Smrt male Madine koja je potresla Balkan i Evropu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bila je noć 21. novembra 2017. godine kada se dogodila tragedija koja je umnogome obeležila migrantsku krizu na balkanskoj ruti. Šestogodišnja devojčica Madina Husini poginula je kada je na nju naleteo voz na pruzi Šid-Tovarik, neposredno pošto su njenu majku i ostalu decu hrvatski policajci naterali da se putem uz prugu vrate u Srbiju, odakle su i došli.

Smrt ove devojčice privukla je pažnju svetske javnosti na prodor migranata na Balkan odakle traže načine da dođu do zapada Evrope. 

Posle četiri godine, porodica male Madine stigla je, makar delimično, do pravde pošto je Evropski sud za ljudska prava presudio protiv Hrvatske. Ova zemlja je dužna da plati 40.000 evra odštete i 16.700 evra na ime sudskih troškova. Ipak, presuda nije konačna i državni organi imaju pravo na žalbu.

Put od Avganistana preko Srbije do EU

Evropu je 2015. godine pogodila velika migrantska kriza, a u narednim godinama, na periode, jedna od najaktivnijih ruta bila je upravo ova na Balkanu. Upravo za put na njoj odlučila se porodica Husini koja je u Srbiju stigla preko Pakistana, Irana i Turske.

U vreme kada na hiljade migranata bežalo iz svojih zemalja gde su im životi ugroženi, Balkan im je bio jedna od krajnjih stanica pre ulaska na teritoriju Evropske unije.

Porodicu Husini čini čak 14 članova među kojima je muž sa dve žene i 11 dece. Godinu dana nakon što su napustili svoj dom, članovi ove porodice stigli su na prag Evropske unije, ne sluteći da će ih upravo tu zadesiti velika nesreća u kojoj je učestvovalo šestoro dece.

Stigavši do hrvatske granice ovoj porodici je naređeno da se vrati. Hrvatska policija uputila ih je nazad u Srbiju, putem koji ide uz prugu, a tokom jedne noći je na devojčicu Madinu naleteo voz.

Privatna arhiva

 

Svedoci su navodili da nakon što je porodici odbijen zahtev za azil, policajci su ih odvezli do granice, gde su ih uputili na put uz šine. Odmah po prelasku u Srbiju, začuo se prasak. Umrla je u kolima Hitne pomoći na putu ka bolnici u Hrvatskoj.

Madina je sahranjena u Šidu.

Oko godinu dana kasnije, porodica je uspela da pređe u Hrvatsku i 2018. godine je zatražila međunarodnu zaštitu pre nego što su se preselili u Sloveniju.

Slučaj pred Evropskim sudom za ljudska prava

Smrt male Madine brzo je stigla do grupe aktivista "Are You Syrious", ali i pred Evropski sud za ljudska prava. Četiri godine kasnije, sud je objavio da je hrvatska policija silom vratila devojčicu i njenu porodicu u Srbiju, bez razmatranja njihove trenutne situacije.

"Nikakva presuda ili novčana nadoknada ne mogu da ožive malu Madinu, niti da budu prava uteha njenoj porodici, ali osećamo zadovoljstvo što smo uspeli da održimo obećanje koje smo im dali pre četiri godine", saopštili su iz grupe "Are You Syrious" za BBC.

Masimo Morati, zamenik direktora Amnesti internešnela za Evropu opisao je presudu kao "veliku pobedu pravde" čime su dokazani mnogi izveštaji da je hrvatska policija kršila svoja ovlašćenja, što je zvanična vlast redovno negirala.

EPA/GYORGY VARGA

 

"Današnja presuda šalje jasnu poruku drugim evropskim vladama da je progon, proterivanje migranata i onemogućavanje da traže azil kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima", istakao je Morati.

Smrt Madine Husini na svetlost dana je iznedrila često kritikovanu praksu takozvanih "pušbekova" na granicama. Grčka, Poljska, Litvanija i Hrvatska su među zemljama EU koje su ove godine optužene za slanje tražilaca azila nazad pre nego što im je dato legalno pravo da traže azil. Sve ove zemlje negiraju krivicu.

Kolektivno proterivanje je protivno i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, a sud u Strazburu je utvrdio da je u slučaju petoro dece i njihove majke Hrvatska povredila njihova prava o ovom pitanju. Takođe je utvrđeno da je istraga o smrti male Madine bila neefikasna, tako da je Hrvatska dužna da plati 40.000 evra odštete i 16.700 evra na ime sudskih troškova.

Reakcije iz Hrvatske

Hrvatski Ustavni sud saopštio je da stav Evropskog suda za ljudska prava ugrađuje u svoje odluke i rešenja, nakon što je sud u Strazburu utvrdio odgovornost Hrvatske za povrede ljudskih prava u slučaju pogibije šestogodišnje devojčice, prenosi portal Index.hr.

Presuda još nije konačna, a to će postati ako ni jedna stranka u postupku u roku od tri meseca od donošenja presude ne podnese zahtev velikom veću Evropskog suda za ljudska prava.

Hrvatski Centar za evropske studije zatražio je od premijera Andreja Plenkovića smenu odgovornih za smrt avganistanske devojčice. 

Na konferenciji za novinare Centra zatražena je ostavka direktora policije Zorana Ničena, potpredsednika vlade i ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, kao i državne sekretarke u tom ministarstvu Terezije Gras.

Ostavke su, kako je rečeno na konferenciji za novinare, zatražene zbog "zataškavanja okolnosti pogibije male Madine i zastrašivanja advokata i njene porodice, kao i aktivista koji su pokušavali da rade u skladu sa zakonom".

Tanjug/AP/Olivier Hoslet

 

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović nasmejao se na pitanje novinara da li će podneti ostavku, zbog presude Evropskog suda za ljudska prava, koji je Hrvatsku označio odgovornom za pogibiju avganistanske devojčice (6) pre četiri godine i poručio da nema takvu nameru, preneo je hrvatski portal 24 sata.

Božinović je rekao da ne namerava da podnese ostavku, koju je od njega ranije danas zatražio Centar za evropske studije.

"Tek iščitavamo tekst presude Evropskog suda, a onda postoje drugi pravni lekovi", rekao je Božinović, što bi moglo da ukaže na mogućnost da će se Hrvatska žaliti na pomenutu presudu i dodao:

"Migracije možemo razumeti, kao što postoje pojedinci koji imaju svoje individualne želje i ciljeve gde će im biti bolje nego gde jesu. U našem slučaju to su ljudi koji su odlučili da žive u Evropi, da bi došli, Evropa ih mora primiti".

Na pitanje ko će biti odgovoran za smrt šestogodišnje devojčice, odgovorio je kratko.

"Sva postupanja su bila u skladu Nacionalnim propisima, proučićemo tekst i videti šta piše, i u skladu s tim ćemo odlučiti o daljim potezima", rekao je Božinović.

Komentari (0)

Evropa