Evropa

Nova presuda Suda pravde EU: Mađarska prekršila propise EU o tražiocima azila

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

16/11/2021

-

12:53

Nova presuda Suda pravde EU: Mađarska prekršila propise EU o tražiocima azila
Nova presuda Suda pravde EU: Mađarska prekršila propise EU o tražiocima azila - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Najviši sud Evropske unije presudio je danas da Mađarska nije ispunila svoje obaveze u skladu sa zakonom EU, jer je omogućila da zahtevi za azil budu odbijeni ako je tražilac azila stigao u Mađarsku preko treće zemlje koja se smatra bezbednom.

U odvojenom slučaju, Evropski sud pravde je takođe utvrdio da je Mađarska prekršila zakon EU tako što je kriminalizovala određene aktivnosti u vezi sa pružanjem pomoći u podnošenju zahteva za azil na svojoj teritoriji.

"Sud pravde konstatuje da Mađarska nije ispunila svoje obaveze, jer je dozvolila da se zahtev za međunarodnu zaštitu odbije kao neprihvatljiv na osnovu toga što je podnosilac predstavke stigao na njenu teritoriju preko države u kojoj ta osoba nije bila izložena progonu ili riziku od ozbiljne štete, ili u kojoj je zagarantovan dovoljan stepen zaštite", navodi se u saopštenju suda.

Takođe se navodi da je mađarsko zakonodavstvo ograničilo pravo podnosiocima zahteva na međunarodnu zaštitu i pravo tražiocima azila da mogu da se konsultuju sa pravnim savetnikom i drugim savetnicima.

Takozvani zakon "Stop Sorošu", koji je mađarski parlament usvojio 2018. godine, zabranio je pomaganje ilegalnim imigrantima da zatraže azil i podnesu zahtev za boravak unutar zemlje, uz kaznu do jedne godine zatvora.

Zakon koji su podržali premijer Viktor Orban i njegova vladajuća partija Fides, odmah je osudio Brisel. Orban je inače jedan od najistaknutijih protivnika migracija u EU i često koristi ovu temu kako bi napao svoje političke protivnike. 

Evropska komisija je u julu 2018. godine otvorila postukao u vezi sa kršenjem prava u pokušaju da primora vladu da preokrene kurs. Pošto je zakon ostao na snazi, Komisija je na kraju uputila predmet Sudu pravde EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa