Region

Evropski Sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog proterivanja avganistanske porodice i tragične smrti devojčice

Komentari

Autor: Euronews, AP

19/11/2021

-

08:16

Evropski Sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog proterivanja avganistanske porodice i tragične smrti devojčice
Tanjug/AP/Leonid Shćeglov/BelTA - Copyright Tanjug/AP/Leonid Shćeglov/BelTA

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud za ljudska prava presudio je protiv Hrvatske u slučaju iz 2017. godine i proterivanja porodice migranata kada je na granici sa Srbijom šestogodišnju devojčicu pregazio voz.

Smrt Madine Husini u novembru 2017. privukao je pažnju svetske javnosti na prodor migranata na Balkan odakle traže načine da dođu do zapadne Evrope.

Sud je objavio da je hrvatska policija silom vratila devojčicu i njenu porodicu u Srbiju, bez razmatranja njihove trenutne situacije.

Masimo Morati, zamenik direktora Amnesti internešnela za Evropu opisao je presudu kao "veliku pobedu pravde" čime su dokazani mnogi izveštaji da je hrvatska policija kršila svoja ovlašćenja, što je zvanična vlast redovno negirala.

"Današnja presuda šalje jasnu poruku drugim evropskim vladama da je progon, proterivanje migranata i onemogućavanje da traže azil kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima", istakao je Morati.

On je naglasio da bi Poljska, Litvanija i Letonija posebno trebale da razmisle o ovoj presudi u trenutku kada tražioci azila opsedaju njihove granice.

Prava porodice ponovo prekršena 2018.

Sud je presudio da Hrvatska nije dobro istražila incident iz 2017. godine, kao i da su prava porodice Husini ponovo prekršena kada su se 2018. godine opet vratili u Hrvatsku, gde su smešteni u centre za tražioce azila.

Avganistansku porodicu Husini čini 14 članova među kojima je muž sa dve žene i 11 dece. Sud je objavio da je u incidentu iz 2017. godine u kojem je poginula devojčica, učestvovalo šestoro dece ove porodice.

U vreme kada na hiljade migranata beži iz svojih zemalja gde su im životi ugroženi, Balkan im je jedna od krajnjih stanica pre ulaska na teritoriju Evropske unije.

Za to vreme Hrvatska se suočava sa više optužbi za nasilje nad migrantima, ali od zvaničnih vlasti stalno stižu poricanja.
Hrvatska je dužna da plati 40.000 evra odštete i 16.700 evra na ime sudskih troškova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa