Region

Hapšen zbog aktivizma, sada će voditi Zagreb: Ko je Tomislav Tomašević, novi gradonačelnik koga zovu Senf

Komentari

Autor: T. Krnjaić

31/05/2021

-

10:30

Hapšen zbog aktivizma, sada će voditi Zagreb: Ko je Tomislav Tomašević, novi gradonačelnik koga zovu Senf
Hapšen zbog aktivizma, sada će voditi Zagreb: Ko je Tomislav Tomašević, novi gradonačelnik koga zovu Senf - Copyright Tanjug/ AP Photo/Darko Bandic

veličina teksta

Aa Aa

Tomislav Tomašević, kandidat platforme "Možemo" izabran je u drugom krugu gradskih izbora za novog gradonačelnika Zagreba.

"Glasajte za budućnost, ne za prošlost. Glasajte za pravu promenu!", poručio je svojim glasačima Tomislav Tomašević.

Prema objavljenim rezultatima, platforma "Možemo" ubedljivo je odnela pobedu sa osvojenih 68,27 odsto glasova.

Tanjug

Njegov protivkandidat iz desničarskog Domovinskog pokreta Miroslav Škoro osvojio je 31,73 odsto glasova.

Čovek koji je pre 10 godina, kao istaknuti građanski aktivista, doživeo poraz, deceniju kasnije  zabeležio je ubedljiv trijumf na izborima.

Novoizabrani gradonačelnik je Zagrepčanima kao najvažnije obećanje izneo potpunu transformaciju modela upravljanja gradom, kroz mnogo veće uključivanje građana u sve nivoe odlučivanja, transparentnost, prekidanje koruptivnih i nezakonitih praksi.

U naredne četiri godine Tomašević će imati priliku da ispuni sve željene stavke i obećanja data tokom kampanje, te se tako zahvali građanima Zagreba na ukazanom poverenju.

Ko je Tomislav Tomašević?

Tomislav Tomašević rođen je 13. februara 1982. u Zagrebu. U glavnom gradu Hrvatske živeo je tokom ranog detinjstva, a njegova porodica se zatim preselila u Zaprešić. U osnovnoj školi dobio je nadimak Senf, kako ga i danas mnogi zovu, piše Index.

Sa 20 godina ponovo je došao u Zagreb. Pohađao je zagrebačku VII gimnaziju, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu. Na trećoj godini napustio je Pravni fakultet te 2006. upisao Fakultet političkih nauka, gde je završio studije politikologije. Magistrirao je 2013. godine na Univerzitetu Kembridž sa temom iz područja životne sredine, društva i razvoja.

Oženjen je Ivom Mertič, instruktorkom joge.

Tanjug/ Hina/ Damir Senčar

U naredne četiri godine Tomašević će imati priliku da ispuni sve obećanja

Građanski aktivista

Kao tinejdžer zainteresovao se za ekološki aktivizam te se pridružio organizaciji Zelena akcija, a od 2006. do 2011. bio je predsednik iste.

Angažovo se oko niza gorućih tema u Zagrebu, kao što su borba protiv gašenja fabrike Kamensko, izgradnje spalionice otpada u Resniku, pomoći stanarima Kupske ulice nakon urušavanja, te protivljenja privatizaciji zagrebačke Čistoće, navodi Index.

Vrhunac Tomaševićevog aktivizma bio je u borbi da Varšavska ulica u središtu Zagreba ostane pešačka zona.

Kada su u Varšavskoj ulici 2010. godine počeli radovi na ulazu u spornu garažu, aktivisti Zelene akcije, među kojima je bio i Tomislav Tomašević, pobunili su se protiv gradnje.

Ušli su u ograđeni prostor, seli na ogradu i zauzeli gradilište, nakon čega su ih opkolili radnici obezbeđenja i interventna policija. Tomašević je kasnije bio i uhapšen, kada je policija u jednom danu privela u maricama oko 150 građana koji su svojim telima blokirali početak radova u Varšavskoj.

Cvetni centar je na kraju izgrađen i otvoren, Tomašević je zapravo izgubio tu bitku, ali i danas ponosno ističe da tamo nikad nije ušao.

I dalje smatra da je bio u pravu, a iz poraza je izvukao lekcije za budućnost. Aktivizam ima plafon moći, ko želi moć veću od aktivističke, mora na izbore - što je i pokazao deceniju kasnije.

Tomašević i njegov klub su u četiri godine skupštinskog mandata zapravo nametali agendu i teme Gradske skupštine, izdvojivši se kao najupečatljiviji gradski zastupnici. U tom periodu je Tomašević mukotrpnim radom na terenu sa svojih manje od 5 posto glasova za gradonačelnika 2017. pretvorio u zakucavanje u prvom krugu iznad 40 odsto u 2021.

Raniji terenski rad novog gradonačelnika Zagreba urodio je plodom i na parlamentarnim izborima prošle godine, kada je Zeleno-leva koalicija bila najveće iznenađenje te je ušla u sabor sa oko sedam odsto glasova.

profimedia

Tomašević je za prvi mandat građanima hrvatske prestonice obećao mnogo toga

Tomašević je pak trijumfovao u prvoj zagrebačkoj izbornoj jedinici, dobivši najviše preferencijalnih glasova od svih zastupnika ovog saziva. On se tako još prošle godine jasno pozicionirao kao ozbiljan izazivač za gradske izbore.

Obećanja

Tomašević je za prvi mandat građanima hrvatske prestonice obećao mnogo toga. Između ostalog, želi da izgradi nove kilometre tramvajske pruge, poboljša promet, digitalizuje Gradsku upravu, uvede potpunu transparentnost, omogući građanima da odlučuju o delu budžetskih sredstava...

Novi prvi čovek Zagreba istakao se i svojim angažmanom oko Zakona o obnovi Zagreba od zemljotresa, te će implementacija ovog Zakona sigurno biti najveći izazov njegovog mandata.

Nakon obnove od zemljotresa i transformacije Gradske uprave, najvažniji projekt koji je najavio Tomašević svakako je izgradnja gradskih socijalnih stanova za iznajmljivanje kako bi se omogućilo povoljno stanovanje u Zagrebu, u kojem cene stanova za najam divljaju.

Tomašević kao uzor spominje Beč, u kojem je oko 60 posto stanova za najam u vlasništvu Grada ili neprofitnih fondacija.

Novi gradonačelnik Zagreba ne želi smanjivati Gradsku upravu, već želi da ona dobro i efikasno radi svoj posao.

Iako je pred novim gradonačelnikom mnogo izazova, Tomašević ima odličnu situaciju u Gradskoj skupštini, u kojoj njegov pokret ima 23 zastupnika. Za većinu je potrebno 24, te se očekuje da će Tomašević ući u koaliciju s Socijaldemokratskom partiojom (SDP) koji ima pet gradskih zastupnika.

SDP je već najavio da je zainteresovan za tu mogućnost, te se sada očekuju pregovori. Tomašević i SDP-ov kandidat Joško Klisović u kampanji se nisu napadali, razgovaraju mobilnim telefonom kada treba, pa sve upućuje na to da je sklapanje koalicije veoma izvesno.

Komentari (0)

Evropa