Region

Zaseda Ustavni sud BiH, razmatraju se i koncesije za hidroelektranu na Drini

Komentari

Autor: Fonet

02/12/2021

-

09:20

Zaseda Ustavni sud BiH, razmatraju se i koncesije za hidroelektranu na Drini
Zaseda Ustavni sud BiH, razmatraju se i koncesije za hidroelektranu na Drini - Copyright Wikipedia.org/Stanisław Ludwiński

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas i sutra razmatraće više tačaka, među kojima je i zahtev 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rešavanje spora između BiH i Srbije nastalog u vezi sa dodelom koncesija. Radi se o zahtevu da se poništi odluka Vlade Republike Srpske o davanju koncesije za gradnju hidroelektrana na Drini, budući da je, kako se u zahtevu navodi, odluke u vezi s državnom imovinom moguće donositi isključivo na nivou BiH, preneo je Klix.ba.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić potpisali su 13. novembra 2020. godine u Banjaluci zajedničku izjavu o realizaciji projekta hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", gradnju tri hidroelektrane Buk Bijela, Foča i Paunci, na Drini, istočnoj granici BiH i Srbije.

Ustavni sud trebalo bi da razmatra i zahtev predsedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakira Izetbegovića koji je tražio da se pripadnicima Oružanih snaga BiH omogući nošenje hidžaba i brade u skladu s običajima vernika islamske veroispovesti.

Izetbegović je zahtev za ocenu ustavnosti uputio nakon što je Sud BiH odbacio tužbu pripadnice Oružanih BiH Emele Mujanović protiv Ministarstva odbrane, koja je smatrala da je diskriminisana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab.

Sud bi trebalo da razmatra i zahtev federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da Ustavni sud pokrene proceduru utvrđivanja potencijalne privremene nesposobnosti člana Predsedništva BiH Milorada Dodika za obavljanje te funkcije.

Komentari (0)

Evropa