Region

Omikron soj identifikovan u Hrvatskoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Indeks

04/12/2021

-

12:11

Omikron soj identifikovan u Hrvatskoj
Omikron soj identifikovan u Hrvatskoj - Copyright AP Photo/Darko Bandic

veličina teksta

Aa Aa

Omikron soj koronavirusa identifikovan je u Hrvatskoj, saopštio je Institut "Ruđer Bošković".

Kako je ovaj institut utvrdio, dosadašnja analiza uzorka uzetog u Zagrebu pokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za omikron, ali upozoravaju da se konačan rezultat još uvek čeka, i da je o njemu obavešten Hrvatski zavod za javno zdravlje.

Kako piše u saopštenju ovog instituta, potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost omikron soja prikupljen je 1. decembra, a osoba koja je testirana izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom korone zbog ostvarenog kontakta sa osobom iz Južnoafričke Republike, prenosi hrvatski portal Indeks.

"RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u poređenju sa drugim varijantama koronavirusa. Dalja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih delova SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 Omicron", navodi se.

Iz Instituta "Ruđer Bošković" dodali su da su obavešteni Hrvatski zavod za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja, kao i da se čeka njihova službena potvrda. Napominju i da je 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja, kao i da će HZJZ obavestiti javnost o konačnim rezultatima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa