Region

Lokalni izbori u Crnoj Gori: Đukanovićev DPS izgubio Mojkovac, Cetinje čeka koaliciju i - sve opcije su na stolu

Komentari

Autor: Vijesti, Tanjug

06/12/2021

-

08:52

Lokalni izbori u Crnoj Gori: Đukanovićev DPS izgubio Mojkovac, Cetinje čeka koaliciju i - sve opcije su na stolu
Skupština Cetinja - Copyright cetinje.me

veličina teksta

Aa Aa

Stranka Mila Đukanovića, Demokratska partija socijalista (DPS) na jučerašnjim lokalnim izborima na Cetinju osvojila je 14 mandata, dva manje nego na prošlim izborima, i za formiranje vlasti će morati da traži koalicione partnere. Vlast na Cetinju, međutim, moguće je formirati i bez Đukanovićevih socijalista, prenose podgoričke Vijesti, navodeći da se u tom gradu o novoj vlasti, prema dosadašnjim rezultatima, pitaju SDP i Stara garda. 

Naime, da bi formirali novu vlast na Cetinju, DPS-u je potrebna podrška najmanje tri odbornika.

Socijaldemokratska partija (SDP) je osvojila osam odborničkih mesta, Građanski pokret URA četiri, Demokrate i Stara garda Liberalnog saveza po tri, Socijaldemokrate (SD) - Liberalna partija (LP) jedan mandat, dok su Socijalistička narodna partija (SNP) i lista Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora ostale bez mandata. "Vijesti" navode da je SNP i na prethodnim lokalnim izborima ostao bez mandata.

Nosilac liste "Da vratimo ponos Crnoj Gori! DPS Milo Đukanović", Miloš Ražnatović, kazao je da je DPS ostao najjača partija na Cetinju i da imaju oko 42,43 odsto glasova, ali da su imali ambiciju da samostalno osvoje vlast.

"Verovatno ćemo imati određeni pad u odnosu na ono što su bila naša očekivanja... Očekujemo da će DPS i naredne četiri godine biti okosnica lokalne vlasti kao što je to bio i u prethodne četiri godine. Očekujemo koalicionu vlast sa onim političkim subjektima koji dele naše zajedničke političke platforme i nadam se da ćemo u naredne četiri godine imati jednu stabilnu vlast na Cetinju".

Njihov tradicionalni partner su SD i LP koji su osvojili jedan mandat, jedan manje nego na lokalnim izborima 2017.

SDP zabeležio najveći porast na Cetinju

Najveći porast ostvario je SDP koji je uzeo osam mandata, čak pet više nego na prethodnim lokalnim izborima.

Nosilac liste "SDP i Građani - Svim srcem za Cetinje" Nikola Đurašković kazao je da je na lokalnim izborima ostvarena "velika pobeda SDP-a i građana Cetinja".

"SDP je pokazao da mu je interes građana iznad partijskog i da nam je cilj depolitizovana i kvalitetna gradska uprava", rekao je Đurašković.

Na pitanje sa kime će SDP u koaliciju na Cetinju, Đurašković je kazao da je "sada vreme za slavlje, a da će se sutra razgovarati o tome”.

Građanski pokret URA je osvojio četiri mandata, jedan manje nego na prethodnim izborima. U toj partiji su izuzetno zadovoljni rezultatima:

"Nakon javnog linča i svih mogućih pritisaka koji su trajali godinu i po dana na članstvo i simpatizere, cetinjska URA je pokazala da je sazdana od čvrstog materijala, napravivši podvig kakav niko nije očekivao. Pokazala je da je nesavladiva".

Osim na Cetinju, loklani izbori su juče održani i u Mojkovcu i u Petnjici. 

Poraz DPS-a u Mojkovcu

Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila je, kako prenose Vijesti, vlast u Mojkovcu nakon 16 godina, a jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić najavio je da će vlast formirati sa "tradicionalnim koalicionim partnerima". 

Inače, u Mojkovcu, prema preliminarnim rezultatima, DPS je sa koalicionim partnerima Socijaldemokratama (SD) i Liberalnom partijom (LP) osvojio 14 mandata - četiri manje nego što je samostalno osvojio na lokalnim izborima 2017.

Koalicija Za budućnost Mojkovca, predvođena DF-om, osvojila je sedam mandata, Demokrate četiri, Ujedinjena Crna Gora, Grupa građana Ne damoojkovac i URA po dva. Inače, lokalni parlament u Mojkovcu ima 31 odbornika.

Mandić je nosioca liste Veska Delića predstavio kao novog gradonačelnika Mojkovca.

Delić je poručio da će već danas incirati razgovor sa "našim tradicionalnim koalicionim partnerima, kako bi što pre dogovorili vlast kakvu narod zaslužuje i kakvu je pokazao da želi na ovim izborima".

"Da ne bi ulazili u kalkulacije koje su se dešavale u prethodnim periodima. Ovaj grad zaslužuje vlast kakvu će uskoro imati. Tako da očekujem da ćemo vrlo brzo imati konstitutivnu sednicu Skupštine, a i izabranog predsjednika Opštine", rekao je on.

Nosilac liste koalicije DPS, SD i LP Predrag Smolović rekao je da su osvojili 44 odsto glasova, te da ostaju pojedinačno najjači subjekt u Mojkovcu.

"Ambicija nam je bila da samostalno formiramo vlast. Niesmo uspeli. To što smo pojedinačno najjači politički subjekt daje nam snagu. Ostaje otvoren poziv za mogućnost budućeg koalicionog delovanja. Zahvaljujem svima koji su nam dali podršku", rekao je Smolović "Vijestima" nakon saopštavanja preliminarnih rezultata izbora.

U Petnjici pobeda DPS-a

Predsednik Opštinske izborne komisije Petnjica Adis Duraković kazao je da je na 100 odsto prebrojanih glasačkih listića Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila 17 od 31 odborničkog mjesta i time sačuvala vlast.

"Stranka pravde i pomirenja osvojila je tri mandata, Socijaldemokratska partija jedan mandat, Socijaldemokrate dva mandata, Bošnjačka stranka šest mandata, DPS 17 mandata, Demokrate dva mandata, SNP je bez mandata", rekao je Duraković.

Nosilac liste DPS-a dr Erol Muratović Vijestima je potvrdio da će ta partija imati 17 odbornika, i da će nastaviti da vode opštinu.

"Mogu vam samo reći da nema poraženih i pozivam sve građane da zajedno razvijamo našu opštinu", kazao je Muratović sinoć nakon zatvaranja birališta.

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa