Region

Omikron stigao u Crnu Goru: Zabeležen prvi slučaj sumnje na novi soj koronavirusa, porodica stavljena u izolaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/12/2021

-

17:32

Omikron stigao u Crnu Goru: Zabeležen prvi slučaj sumnje na novi soj koronavirusa, porodica stavljena u izolaciju
Omikron soj u Evropi - Copyright AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Utvrđena je sumnja na obolevanje od omikron soja koronavirusa kod jedne porodice u Crnoj Gori, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZCG).

Kako se dodaje, dodatnim mikrobiološkim ispitivanjima u Laboratoriji za molekularnu dijagnostiku tog Instituta, korišćenjem pomoćnih performansi PCR dijagnostike, koja predstavlja svojevrsnu preskrining metodu, dodatno je postavljena sumnja na obolevanje od omikron soja SARS-CoV-2.

"Nakon što je pristigla informacija da je jedan državljanin Crne Gore putovao avionom na relaciji Johanesburg (Južnoafrička Republika) -Frankfurt (Nemačka) letom kojim je takođe putovala na omikron soj SARS-CoV-2 potvrđeno pozitivna osoba, sprovedeno je, ističu iz Instituta, detaljno epidemiološko istraživanje, kojim je utvrđeno da ta osoba nije vakcinisana protiv SARS-CoV-2.

Rešenjem sanitarnog inspektora, ta osoba i njegova porodica stavljene su u izolaciju.

Svi članovi porodice su dobrog opšteg stanja, sa blagim simptomima i njihovo zdravstveno stanje se prati, navode u saopštenju.

U daljem epidemiološkom nadzoru, kako navode, svi kontakti ove osobe su istraženi i stavljeni u izolaciju, a uzorci pod sumnjom biće detljno analizirani metodom sekvenciranja za čije konačne rezultate je potrebno 10 dana u skladu sa standardnom procedurom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa