Fokus

SZO pohvalila proizvođače vakcina zbog prilagođavanja novom soju virusa

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2021

-

19:06

SZO pohvalila proizvođače vakcina zbog prilagođavanja novom soju virusa
Tanjug/AP/Christophe Gateau - Copyright Tanjug/AP/Christophe Gateau

veličina teksta

Aa Aa

Proizvođače vakcina protiv kovida 19 trebalo bi pohvaliti zbog priprema za verovatnoću da će morati da prilagode svoje proizvode radi zaštite od varijante omikron, izjavio je danas portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer.

Govoreći na brifingu u Ženevi, on je rekao da Agencija još proučava prenosivost i ozbiljnost nove varijante, koja je otkrivena na jugu Afrike, preneo je Rojters.

"Veoma je pohvalno što su proizvođači vakcina već počeli da prave planove da će verovatno morati da prilagode postojeću vakcinu. Dobro je ne čekati dok da zazvoni za uzbunu", rekao je Lindmajer.

Ipak, Lindmajer je rekao da će biti potrebno još neko vreme za ispitivanja i da ne treba žuriti sa zaključcima. Prema njegovim rečima, preliminarni podaci pokazuju da postoji veća prenosivost, ali da je to sve što u suštini postoji do sada.

Portparol Svetske zdravstvene organizacije je istakao da je delta varijanta dominantna u svetu i da je više od 90 odsto inficiranih, zaraženo ovom varijantom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet