Region

Brisel pozdravio dosadašnji napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

20:20

Brisel pozdravio dosadašnji napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

EU i Crna Gora održale su večeras u Briselu 14. po redu Međuvladinu konferenciju, a drugu po novoj metodologiji pristupanja, na kojoj su razmotreni refromski procesi, trenutna situacija i perspektiva evropskog puta Crne Gore.

Državni sekretar Ministrstva spoljnih poslova Slovenije Gašper Dovžan u ime EU pozdravio je dosadašnji napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU i naglasio obalsti gde su neophodni dalji napori Podgorice koja je već otvorila sva pregovaračka poglavlja.

"Napredak u pregovorima i zatvranje pregovračkih poglavlja zavisiće od mogucnosti Crne Gore da ispuni prelazna merila u oblasti vladavine prava", poručio je Dovžan.

On je naglsaio da je napredak u politici proširenja EU bio "prioritet" slovenackog predesedavanja u drugoj polovini 2021. godine.

Gašper Dovžan je ponovio da je na samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja potvrđena evropska perspektiva regiona.

"EU prolitika proširenja ključna je politika koja predstavlja strateško ulaganje u mir, demokratiju, stablinost i prosperitet u Evropi", zaključio je Dovžan.

Komesar za proširenje EU Oliver Varheji ocenio je da je ova Međuvaldina konfrenecija poslala jak signal posvećenosti EU pristupanju Crne Gore.

Varheji je zaključio da će nova metodologija, po kojoj su i Crna Gora i Srbija nastavile svoje pristupne pregovore, oživeti proces pristupanja i učiniti ga predvidljivijim, kredibilnijim i dinamičnijim.

Komentari (0)

Evropa