Region

Vučić u Tirani: Da jednog dana napravimo i carinsku uniju, izbrišemo granice između nas

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2021

-

13:19

Vučić u Tirani: Da jednog dana napravimo i carinsku uniju, izbrišemo granice između nas
Vučić u Tirani: Da jednog dana napravimo i carinsku uniju, izbrišemo granice između nas - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je napravljena najbolja inicijativa koja će da promeni lice Balkana, "čijeg se imena ne stidimo, a koja će doneti mnogo dobrog za građane", kao i da su danas u okviru Samita u Tirani Inicijative "Otvoreni Balkan" potpisani sporazumi koji su rezulatat rada prethodne dve godine. Vučić je pozvao i ostale iz regiona da se pridruže ovoj inicijativi. Kako je rekao, želeo bi da se jednog dana ukinu takse između država u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Naime, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama i predsednik Srbije  potpisali su danas u Tirani Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balkanu, u okviru regionalne inicijative za saradnju "Otvoreni Balkan". Taj sporazum će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole za te tri zemlje. Trojica lidera potpisala su i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

"Možda jednog dana napravimo i carinsku uniju, izbrišemo granice između nas", rekao je Vučić na konferenciji za medije na kojoj je govorio zajedno sa premijerima Albanije i Sverne Makedonije Edijem Ramm i Zoranom Zaevom.

Euronews

 

Osvrnuvši se na to šo je čuo da Ramu napadaju da se inicijativom pravi "velika Srbija", rekao da i njemu to govore u Srbiji da se tako pravi "velika Albanija i ne znam kakva jos Severna Makedonija".

"Video sam da premijera Ramu napadaju da je Inicijativa za veliku Srbiju. Mene napadaju da je Inicijativa za veliku Albaniju. Ovde reč da se ne izgubimo u raspravama o prošlosti, a da izgubimo budućnost. Reč je o tome da vidimo kako možemo da radimo zajedno, živimo zajedno. Kako svi proizvođači, građani mogu da žive bolje. Da svi imamo više turista", naveo je Vučić.

Kako je dodao, u Tirani je želeo da iskažem poštovanje prema svakom čoveku u Severnoj Makedoniji i Albaniji, da poruči i da su svi dobrodošli u Srbiju, "da je Srbija za njih druga kuća, kao što mi moramo da se osećamo i u Skoplju i Tirani".

"Svi moramo da radimo ono što Edi kaže, da ukinemo takse, da nekad možda uvedemo carinsku uniju. Sinoć sam razgovarao sa albanskim biznismenima… oni su srećni zbog svakog pomaka koji napravimo. I želim da se zahvalim Zaevu što ova Inicijativa postoji. Mi smo se dogovorili da ponovimo poziv Sarajevu, Podgoric i Prištini da nam se prikljuuče i nama je važno što mi radimo za sebe, nećemo da ih pritiskamo politički", dodao je Vučić.

Naveo je i da će početi da razgovaraju i o tome kako da "privlačimo turiste, da stimulišemo filmsku industriju, kako da pravimo sportske pripreme u našim zamljama, da razgovaramo kako da spustimo drumarine na našim putevima, zar to nije najdirektnija korist".

"Ljut sam na sebe jer pozivamo, kao da ne možemo da postojimo bez nekoga. Napravili smo najbolju Inicijativu, koja može doneti boljitak za sve…", naveo je predsednik Vučić te dodao da će u maju i junu biti održan još jedan samit u Beogradu, a da če nastupiti zajedno i u Briselu.

Jedinstvene radne dozvole vrlo brzo u primeni

Vučić je dodao da će jedinstvene radne dozvole vrlo brzo početi da se primenjuju u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji, na osnovu sporazuma koji je danas potpisan u Tirani, u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Vučić je u izjavi za novinare, posle zajedničke pres konferencije sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, pojasnio da će CEFTA primenu jedinstvenih radnih dozvola usklađivati kroz svoje propise narednih šest meseci i da će to završiti do kraja juna ili početkom jula sledeće godine.

"Mi ćemo to odmah da primenimo, za nas je bilo potrebno ovo što smo uradili sa elektronskim potpisima, da jedni drugima to prihvatimo i da napravimo da funkciniše, a kada to funkcioniše onda nema nikakvih problema", rekao je Vučić.

Rama: Građani će uživati slobode kakve imaju oni u EU

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da su danas potpisani sporazumi konačan rezultat zajedničkog rada i da će svi oni biti "opipljivi već od januara 2022. godine". Rama je to rekao na konferenciji za medije na kojoj je govorio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerom Sverne Makedonije Zoranom Zaevom.

Euronews/Stefan Goranović

 

"Veoma sam zadovoljan da smo potpisali sporazume koji su konačan rezultat zajedničkog rada i namera koji za razlika od nečeg što je uobičajeno, rezultati su veoma opipljivi, a realnost sutrašnjice. Ovim mislim na 2022. godinu", rekao je Rama i dodao:

"Otvoreni Balkan inicijativa koja ide napred i koja gura napred sve ono o čemu se dogovaralo tokom Berlinskog procesa. Otvoreni Balkan zapravo predstavlja jedinicu za sporvođenje projekata Berlinskog procesa i zato smo se mi i uključili ovoj inicijativi", rekao je Rama i dodao:

"Verujem da je danas bilo jasno i direktno istaknuto od strane komesara za proširenje da Evropska Komisija stoji kao neko ko podržava Otvoreni Balkan i poziva preostale tri zemlje da se priključe... Razlog zbog koga smo krenuli sa inicijativom je da stvorimo prilike, da izaberemo brzinu kojom se krećemo. Želimo da se najbrže krećemo".

On je rekao da će ljudi iz ove tri zemlje uživati slobode kakve imaju građani Evropske unije - slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga.

Kako je dodao, Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada, omogučava građanima tri zemlje i jedan pristup kada je reč o radnim i boravišnim dozvolama.

"Potpisali smo i sporazum o sistemima elektronskih usluga, koji utiru put da se uspostavi zajednički elektronski sistem, za one koji tragaju za takvim uslugama", rekao je i objasnio da će podnošenje prijava i forumlara za one koji žele da se registruju u drugim zemljama biti mnogo lakše.

To će, kako je dodao, moći da rade iz svojih kuća sa svojih računara.

"Preostali sporazumi su potpisani kako bi se konačno otvorio put svima onima koji godinama imaju interakciju u ovim zemljama, proizvođači, uvoznici, koji su do sada se suočavali sa prilično frustrirajućim dugim redovima, kontrolama, i svi ovi sporazumi će od januara omogućiti prelazak granice", naveo je albanski premijer.

Naveo je i da treba da se uspostave principi kao u EU, a koji se odnose na regionalno jedinstveno tržište, te da ovo, kako je dodao, "zapravo jedino može da se izvede kroz Otvoreni Balkan".

"Idemo odmah sa ovim"

Sporazumi koji su danas potpisani u Tiranu, u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" praktično odmah stupaju na snagu, poručili su danas predsednik Vučić i Rama i Zaev. Na pitanje novinara koji su rokovi primenu sporazuma, predsednik Srbije rekao je da se sve primenjuje odmah.

"Idemo odmah sa svim, sve primenjujemo odmah. Moramo da završimo sve oko elektronskog potpisa, tu smo blizu, i kada to završimo onda nemamo više problema ni sa radnim dozvolama, ni sa bilo čim", rekao je Vučić.

On je pojasnio da je jedino za CEFTA potrebno oko šest meseci da proknjiži sve, o čemu su ih predstavnici CEFTA danas informisali.

"Ali, to će za sve građane da početi da važi odmah. Moguće je da imamo tehničke probleme, ali to ćemo rešavati u hodu. Ovo su velike stvari i ogromne promene", rekao je Vučić.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da će se odmah stvari pokrenuti.

"Danas smo ovo potpisali, sada će ljudi, koji već imaju interakciju između naše tri zemlje, imati sasvim drugačiji način da svoje proizvode dovoze sa jednog na drugo mesto", rekao je Rama.

Makedonski premijer Zoran Zaev dodao je da ostaje još da zažive identifikacioni brojevi.

Transformacija regiona u ime mira, napretka i budućnosti

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je Otvoreni Balkan usmeren ka većoj transformaciji regiona u ime mira, prosperiteta i budućnosti svih građana Zapadnog Balkana i najavio da će sledeći samit posvećen toj inicijativi biti održan u februaru u Severnoj Makedoniji.

"Nastavićemo sa Otvorenim Balkanom, ali će svako od nas nastaviti da integriše svoje zemlje u EU bez obzira na to šta drugi kažu ili su protiv ove inicijative i postavljaju prepreke na našem evropskom putu", rekao je Rama.

Ima nešto što je tipično balkanska stvar, naveo je albanski premijer i dodao:

"U Srbiji kažu da predsednik Vučić radi na velikoj Albaniji, u Albaniji mene optužuju da radim za veliku Srbiju, ali ono što je istina je da svako od nas radi na većoj transformaciji u ime mira, prosperiteta i budućnosti svih nas, a naročito naše dece", poručio je Rama.

Komentari (0)

Evropa