Evropa

Varhelji o Otvorenom Balkanu: Važno da se uključe i ostali iz regiona

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

12:32

Varhelji o Otvorenom Balkanu: Važno da se uključe i ostali iz regiona
Oliver Varhelji - Copyright EPA/RONALD WITTEK / POOL

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je danas na sastanaku Otvorenog Balkana, putem video linka, da je veoma važno da se u tu regionalnu inicijativu uključe i preostala tri partnera - Crna Gora, BiH i Priština.

"Moja poruka je vama trojici (Vučiću, Zaevu i Rami) da držite ovu inicijativu i dalje otvorenom za ostale na Zapadnom Balkanu i kako bi i ostali parnteri mogli da se pridruže Otvorenom Balkanu", rekao je evropski komesar i izrazio nadu da će se to veoma brzo i desiti.

On je istakao da je relanost da jedino Balkan zajedno može da poveća BDP za celog regiona i da samo kroz zajedničko tržište bi BDP regiona mogao da se poveća za čak trećinu. Kako je rekao, druga trećina BDP-a više u odnosu na sadašnji iznos BDP-a i regionu bi mogla da se dostigne kroz ekonomski investicioni plan koji EU nudio Zapadnom Balkanu, ali da on ne može da ima svoj pun potencijal i brzo podigne taj region ako se svi ne uključe u regionalnu saradnu koju predviđa Otvoreni Balkan.

Takođe, istakao je da džaba pojedine zemlje u regionu grade puteve i železnicu i razvojaju infrastrukturu i poboljšavaju svoje poslovne okruženje ako kamioni čekaju dugo na granicama i ako te zemlje međusobno ne priznaju jedna drugoj dozvole, diplome i drugo. Varhelji je dodao je smo svi svedoci koliko je važna saradnja u vreme kovid pandemije.

"Nadam se da će i ostala tri partnera veoma brzo pridružiti Otvorenom Balkanu. Investiramo i nudimo najmanje jednu trećinu BDP-a celog regiona, ali moraju svi da učestvuju u regionalnoj saradnji", poručio je evropski komesar za proširenje.

Kazao je da je lako biti prijatelj Balkanu, kako je rekao, ako je neko sa Balkana, uz opasku da je on iz Mađarske i da zato može bolje da razume potrebe Balkana i na koji način EU može da pomogne Balkanu da raste mnogo brže i bude bliži EU. Podsetio je da je pokrenut Berlinski proces za veću regionalnu saradnju, pa tzv mali Šengen, kao i da je sada Otvoreni Balkan naslednik tih inicijativa za regionalnu saradnju.

"Drugi zaključak je da region želi da bude jedinstven u ekonomskom smislu, ali i socijalnom, želi da bude jedinstven kao što smo mi u EU", naglasio je Varhelji.

Kaže da se divi činjenici koliko se trojica lidera, Vučić, Rama i Zaev zalažu za Otvoreni Balkan i dodao da je to prva inicijativa koja je došla izvorno sa ZB, kao i da je važno što su spremni da ga prošire i na ostale na ZB.

"Svesni ste značaja regionalne integracije i da će to promeniti živote vaših građana i da će ubrzati ekonomsku intergaciju ka EU. Mislim da je ovo najbolja poruka koja za region može da se poruči - da ste spremni za regionalnu integraciju", naveo je Varhelji.

Dodao je da je svaka regionalna integracija na bazi EU vrednosti dobra i za Balkana i EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa