Region

Premijer Severne Makedonije: Sporazum o radnim dozvolama od velikog značaja za građane

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

11:53

Premijer Severne Makedonije: Sporazum o radnim dozvolama od velikog značaja za građane
Premijer Severne Makedonije: Sporazum o radnim dozvolama od velikog značaja za građane - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je danas da je Otvoreni Balkan autentičan, zajednički proces Severne Makedonije, Albanije i Srbije, ali da je inicijativa otvorena za sve zemlje u regionu. Zaev je u Tirani, na plenarnoj sednici sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom, rekao da je dogovor o jedinstvenom trzištu rada u regionu od velikog značaja za građane.

Naveo je da se, od prvog sastanka u Skoplju u julu ove godine i potpisivanja sporazuma o inicijativi "Otvoreni Balkan", pokazalo da snažna politička volja može da se transformiše u brzo funkcionisanje institucija, kao i da to pokazuje nesumnjiv kapacitet Severne Makedonije, Srbije i Albanije da sprovode brze, efikasne i napredne reforme i u procesu evrointegracija.

"Nije lako u Evropskoj uniji, nije lako ni na Balkanu, ali smo napravili vidljiv iskorak", rekao je Zaev.

Naglasio je da je inicijativa "Otvoreni Balkan" dobra za sve građane regiona i da je od početka otvorena za sve zemlje u regionu.

On je naveo da su se, kada je Brisel zaustavio proces evropskih integracije Severne Makedonije i Albanije, tri zemlje dogovorile da ne budu taoci i da "nemaju razloga da čekaju".

"Ne samo da nas je to zbližilo kao lidere tri susedne zemlje, već za mene to ima ličnu vrednost zbog velikog prijateljstva sa Ramom i Vučićem. Iskoristio bih priliku da prenesem poruku svima koji su danas sa nama, da čuvaju i razvijaju Balkan", rekao je Zaev.

Najavio je da će u Tirani biti potpisano više multilateralnih i bilateralnih sporazuma u cilju ostvarivanja prava na slobodno kretanje ljudi, proizvoda i kapitala i unapređenju veza zemalja regiona. Zaev je rekao da je današnji sastanak u Tirani njegovo poslednje učesće u realizaciji inicijative "Otvoreni Balkan" i čestitao je svom timu, ali i delegacijama Srbije i Albanije na napornom radu i odličnim rezultatima.

Na te reči Zaeva, predsednik Vučić se nadovezao uz opasku da je "to za sada i da niko ne zna šta će dešavati u godinama koje dolaze".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa