Politika

Vučić sa Ramom i Zaevom: Otvoreni Balkan napravljen zbog ljudi, važni razgovori kako dalje da napredujemo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2021

-

20:11

Vučić sa Ramom i Zaevom: Otvoreni Balkan napravljen zbog ljudi, važni razgovori kako dalje da napredujemo
Vučić sa Ramom i Zaevom: Otvoreni Balkan napravljen zbog ljudi, važni razgovori kako dalje da napredujemo - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevom. Oni su se sastali u Albaniji u okviru inicijative Otvoreni Balkan, a zvanični sastanci predviđeni su za sutra.  

"Otvoreni Balkan smatramo izuzetnom inicijativom, koja je napravljena zbog ljudi koji žive u svakom od naših gradova, u svakom od naših sela", napisao je Vučić na instagram profilu "buducnostsrbijeav" i dodao: "Važni razgovori kako dalje da napredujemo, da se uvezujemo, da brže i jače sarađujemo".

Prethodno su određeni mediji preneli da će se sastanci zbog protesta premestiti iz Tirane u Elbasan, međutim reporter Euronews Srbija kaže da mu je iz srpske i iz albanske delegacije potvrđeno da će se sve odvijati po planu, a svakako je večeras planirana neformalna večera u Elbasanu.

U Tirani je danas održan protest protiv Inicijative Otvoreni Balkan i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Na demonstracije je juče pozvao bivši premijer Salji Beriša. Pojedini demonstranti su skidali zastave Srbije koje su postavljene po banderama, a najmanje dve zastave su spaljene.

Instagram.com/buducnostsrbije

 

Reagovao je albanski premijer Edi Rama koji je rekao da je i tokom njegove posete Beogradu glavni grad Srbije bio pun albanskih zastava, a da su oni koji su zapalili albansku zastavu uhapšeni.

"Sramotu neka osećaju oni koji su ovo radili, a ne ja i moja vlada koji imamo podršku Albanaca da radimo, razvijamo se, a koji trpimo blaćenje od prevaziđenih predstavnika albanske politike", naveo je Rama.

U Albaniji se večeras i sutra održavaju sastanci u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", na kome će učestvovati albanski premijer Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev.

Glavna tema sastanka Otvorenog Balkana je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada, kao i jedinstvene radne dozvole koja bi trebalo da zaživi već od početka 2022. godine.

Uoči sastanka, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev su u autorskom članku za nemački list "Frankfurter Algemajne cajtung" (FAZ) pozvali novu vladu Nemačke da podrži inicijativu "Otvoreni Balkan".

"Nadamo se da će nova vlada u Nemačkoj prihvatiti i podržati inicijativu Otvoreni Balkan kao doprinos potpunom sprovođenju Berlinskog procesa", navela su trojica lidera, a prenosi Dojče vele. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija