Evropa

Protest u Tirani protiv Otvorenog Balkana i posete Vučića: Grupe mladića skidale i palile srpske zastave

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2021

-

17:08

Protest u Tirani protiv Otvorenog Balkana i posete Vučića: Grupe mladića skidale i palile srpske zastave
Protest u Tirani protiv Otvorenog Balkana i posete Vučića: Grupe mladića skidale i palile srpske zastave - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

U Tirani je održan protest protiv Inicijative Otvoreni Balkan i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Na demonstracije je juče pozvao bivši premijer Salji Beriša. Određeni mediji su preneli da je albanski premijer Edi Rama odlučio da se sastanak prebaci iz Tirane u Elbasan ali i iz srpske i iz albanske delegacije je potvrđeno da sve ostaje po planu i da će se samit održati u Tirani. 

Reporter Euronews Srbija iz Tirane javlja da su pojedini demonstranti skidali zastave Srbije koje su postavljene po banderama, a najmanje dve zastave su spaljene. Jedan mladić je pao sa bandere pokušavajući da skine zastavu. 

 

Demonstranti su nosili tranpsarente na kojima su ispisane poruke protiv inicijative Otvoreni Balkan, predsednika Vučića, Edija Rame, Soroša... Oni smatraju da se pomoću inicijative Otvoreni Balkan stvara "velika Srbija". 

Prema navodima medija u Albaniji koje prenosi Kosovo online, za održavanje reda i mira tokom ovih protesta, angažovano je više od 2.000 pripadnika policije.

Euronews/Stefan Goranović

 

Učesnici protesta su se okupili ispred sedišta Demokratske stranke, nakon čega su se uputiti ispred Vlade.

Inače, Demokratska stranka je najjaca opoziciona stranka u Albaniji, nasuprot vladajućoj Socijalističkoj partiji Edija Rame, ali je trenutno u Demokratskoj stranci došlo do razdora i stranke se podelila na dve frakcije.

Ambasada SAD u Tirani savetovala je danas američkim državljanima da izbegavaju sva velika okupljanja u tom gradu.

Euronews/Stefan Goranović

 

Određeni mediji su preneli da je Edi Rama odlučio da se sastanci premeste iz Tirane u Elbasan. Međutim, reporter Euronews Srbija javlja da je i sa srpske i sa albanske strane potvrđeno da će se samit održati u Tirani. Svakako je večeras planirana neformalna večera u Elbasanu.

Rama: Oni koji su ovo radili neka osećaju sramotu

Reagovao je albanski premijer Edi Rama koji je rekao da je i tokom njegove posete Beogradu glavni grad Srbije bio pun albanskih zastava, a da su oni koji su zapalili albansku zastavu uhapšeni.

"Sramotu neka osećaju oni koji su ovo radili, a ne ja i moja vlada koji imamo podršku Albanaca da radimo, razvijamo se, a koji trpimo blaćenje od prevaziđenih predstavnika albanske politike", naveo je Rama.

Povodom protesta stigle su i reakcije iz Srbije. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da je "današnji haos i divljanje u Albaniji" režirano direktno od strane ekstremista i političara iz Prištine. To, kako navodi, pokazuje da "albanski glasač Aljbin Kurti ne preza ni od jedne prilike da izazove nasilje, baš kao što je činio i na severu Kosova i Metohije".

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović navela je da protesti u Tirani pokazuju da u okruženju i dalje postoje političke snage koje za sebe vide korist u pokušaju vraćanja regiona u prošlost.

O čemu će se razgovarati u Tirani

U Albaniji se večeras i sutra održavaju sastanci u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan", na kome će učestvovati albanski premijer Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev. 

Glavna tema sastanka Otvorenog Balkana je uspostavljanje jedinstenog tržišta rada, kao i jedinstvene radne dozvole koja bi trebalo da zaživi već od početka 2022. godine.

Uoči sastanka, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev su u autorskom članku za nemački list "Frankfurter Algemajne cajtung" (FAZ) pozvali novu vladu Nemačke da podrži inicijativu "Otvoreni Balkan".

"Nadamo se da će nova vlada u Nemačkoj prihvatiti i podržati inicijativu Otvoreni Balkan kao doprinos potpunom sprovođenju Berlinskog procesa", navela su trojica lidera, a prenosi Dojče vele.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa