Politika

Vučić, Zaev i Rama u Tirani - na stolu šest sporazuma, uoči skupa "Otvoreni Balkan" najavljen protest

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2021

-

11:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama učestvuju u Tirani na još jednom od sastanaka u okviru regionalne inicijative za saradnju "Otvoreni Balkan".  

U naredna dva dana ovaj skup biće u centru pažnje ne samo u regionu. Očekuje se da će biti potpisano šest sporazuma u okviru inicijative za slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, ali će sve početi večerom u letovalištu u Elbasanu. 

Inače, vrlo zanimljiva je i lista ljudi koji će pratiti ovaj skup, a među njima je i predstavnik Atlanstskog saveta Džim O'Brajan, direktor Fondacije za otvoreno društvo Aleks Soroš, a evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji obratiće se učesnicima putem video veze. 

Cilj, kako su ga proklamovali osnivači - čelnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije, bi trebalo da bude da od 2022. godine u regionu bude uspostavljena jedinstvena radna dozvola, a od januara 2023. da se ukinu granice između tri zemlje. Do sada su potpisana tri dokumenta, to su Sporazum o saradnji i zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe i Memorandum o razumevanju o slobodnom pristupu tržištu rada.

Tri zemlje su osnivači "Otvorenog Balkana", ali ima i skeptičnih u regionu - Bosna i Hercegovina, Crna Gora i zvanična Priština za sada ne žele da se priključe ovoj inicijativi, a i među zemljama koje učestvuju nisu svi podjednako otvoreni i raspoloženi prema ovoj inicijativi. Tako je nedavno makedonski predsednik Stevo Pendarovski rekao da je ta inicijativa "manjkava s obzirom na to da u njoj ne učestvuje šest država Zapadnog Balkana, već samo polovina".

Skupu u Tirani prethodiće i jedan opozicioni protest. Zbog dolaska srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Tiranu nekadašnji albanski premijer Sali Beriša u unutarpartijskoj borbi sa Ljuljzimom Bašom, koji podržava "Otvoreni Balkan", kaže da Vučić ne treba da dolazi u Tiranu i organizuje skup danas uoči početka ove sastanaka.

SAD zvanično podržavaju ovu inicijativu, kažu da je slobodno kretanje ljudi, roba i usluga ključno za investicije, a u EU iako će se Varhelji obratiti skupu, ovog leta je specijalni izaslanik Miroslav Lajčak inicijativu nazvao "nezdravom konkurencijom za proces evropskih integracija u regionu".

Potpisivanje šest sporazuma

Inače, u Tirani je predviđeno potpisivanje ukupno šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Vučić će u ponedeljak u Tirani imati neformalan susret sa Ramom i Zaevom na zajedničkoj večeri, a u utorak je predviđeno održavanje više sastanaka, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

U Palati brigada u Tirani, 21. decembra, prvo će biti održan sastanak trojice zvaničnika i članova delegacija sa predstavnicima Atlantskog saveta, na kojem će se razgovarati o Strateškom planu za Otvoreni Balkan 2022.

Zatim će uslediti ceremonija potpisivanja trilateralnih i bilateralnih sporazuma, pa Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji na kojem će učestvovati zvaničnici, ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rektori poljoprivrednih univerziteta i predstavnici privrednih komora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija