Politika

Predsednik PKS: U naredna tri meseca zaživeće zajedničko tržište rada

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

08:43

Predsednik PKS: U naredna tri meseca zaživeće zajedničko tržište rada
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da će u naredna tri meseca zaživeti zajedničko tržište rada u okviru Otvorenog Balkana i jedinstvena radna dozvola.

"Okidač za uspeh da smo došli dotle da potpisujemo (danas) šest važnih sporazuma jeste bio sastanak trojice lidera sa privrednicima u Beogradu i to sa onim najvećim iz celog regiona", rekao je Čadež u Tirani uoči početka sastanaka predsednika Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame u Palati Brigada.

Čadež je rekao da je 4. novembra na sastanku u okviru Otvorenog Balkana razgovarano otvoreno o svemu onome što muči privredu u regionu, kao što su čekanje na granicama, skupa birokratija, skup izvoz uvoz i nedostatak radne snage.

"Danas možemo da kažemo da od sutra krećemo u implemnetraciju, jer ćemo samim potpisivanjem ovih sporauzma, u roku od naredna tri meseca, već imati zajedničko tržište rada sa jedinstvenom radnom dozvolom", rekao je Čadež i naglasio da je to velika stvar.

Dodao je da će zaživeti i mnogo drugih stari koje će olakšati trgovinu i da će lideri tri zemlje u toku dana objasniti privrednicima šta sve mogu da očekuju.

"Uspeli smo da odgovor politike bude ono što je privreda želela i to je zaista pravi dijalog. Okidač jeste bio sastanak sa prviredom u Beogradu 4. novembra i nepuna dva meseca je prošlo i danas imamo konkretna rešenja koja štede novac i vreme i čine privredu konkurentnom", naveo je on.

U Palati Brigada biće popisano čak šest sporazuma. To su Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana, Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu i Sporazum izmedu Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS).

Takođe, biće potpisan Sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS). Šesti sporazum o saradnji akreditacionih tela biće potpisan na marginama samita. U delegaciji Srbije su i ministar finansija Siniša Mali i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija