Region

Uhapšena dvojica Srba osumnjičenih za ratni zločin na području Goražda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2021

-

14:19

Uhapšena dvojica Srba osumnjičenih za ratni zločin na području Goražda
Tužilaštvo BiH - Copyright tuzilastvobih.gov.ba

veličina teksta

Aa Aa

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odeljenja za ratne zločine policijski službenici SIPA, na području Višegrada i Novog Goražda, locirali su i lišili slobode dvojicu osumnjičenih u predmetu koji se odnosi nad ratni zločin nad civilima.

Istraga u predmetu odnosi se na ratni zločin nad civilnim žrtvama bošnjačke nacionalnosti, na lokalitetu mesta Lozje na području Goražda, navodi se u saopštenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni se terete da su kao komandanti jedinica VRS na tom području komandovali i učestvovali u akciji napada na navedeno selo, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 žrtava, uglavnom civila, među kojima je bilo žena, dece i osoba starije životne dobi.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih dela - ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih dela genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, u vezi sa krivičnim delom individualna i komandna odgovornost iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa