Region

Hrvatski ministar spoljnih poslova: Zagreb je najviše zainteresovan za stabilnost BiH

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2022

-

20:39

Hrvatski ministar spoljnih poslova: Zagreb je najviše zainteresovan za stabilnost BiH
Gordan Grlić Radman - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Križančevom Selu kraj Viteza u centralnoj Bosni da je došao u taj deo BiH sa porukom ohrabrenja Hrvatima koji tamo žive, ali i podrške očuvanju mira i stabilnosti u toj zemlji.

Grlić Radman doputovao je u dvodnevnu službenu posetu BiH, koju je započeo odavanjem počasti Hrvatima koje su u decembru 1993. godine u Križančevom Selu ubili pripadnici Armije BiH, prenela je Hina.

Šef hrvatske diplomatije položio je venac na spomen obeležje podignuto u tom mestu gde je ubijeno više od 60 hrvatskih civila i pripadnika HVO koji su se predali.

"Ovde su stradali nevini ljudi i ovde se dogodio strašan zločin jer su ubijeni stari, žene i deca. Svaki zločin, ko god ga je počinio, mora biti sankcionisan", kazao je novinarima Grlić Radman nakon odavanja počasti žrtvama Križančevog Sela.

On je dodao da je cilj njegove posete da ohrabri Hrvate centralne Bosne u njihovim nastojanjima da opstanu u krajevima u kojima žive stolećima naglasivši da Hrvatska podržava celovitu i stabilnu BiH i nastaviće da se zalaže za evropski put susedne države.

Istakao je da je s obzirom na geopolitičko stanje, Hrvatskoj u interesu stabilna i sigurna BiH, a pri tom smatra da je položaj hrvatskog naroda u njoj itekako važan za stabilnost te zemlje.

"Hrvatska snažno podržava sve reformske procese koji idu u smeru promene izbornog zakona i kojima bi se eliminisali svi oblici diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda pa i hrvatskog kao najmanje brojnog", kazao je Grlić Radman.

On će sutra po treci put u dve i po godine biti u Sarajevu i tamo će se sastati sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković.

Kazao je da je intenzitet međusobnih kontakata, uključujući nedavnu posetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH, dokaz koliko je Zagrebu stalo do dobrih odnosa sa susednom državom.

Najavio je i da će Hrvatska na proleće organizovati zajedničku sednicu vlada dve zemlje kako bi se što pre rešila sva otvorena pitanja i da Hrvatska ostaje država koja je najviše zainteresovana za stabilnost BiH.

Nakon Križančevog Sela Grlić Radman je posetio franjevački samostan u Gučoj Gori, a potom je otputovao u Vitez da bi se tamo sastao sa hrvatskim zvaničnicima iz centralne Bosne na svim nivoima vlasti u BiH. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa