Region

Hrvatska šalje 150 vojnika na Kosovo, Milanović tvrdi da to nije provokacija

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2021

-

10:28

Hrvatska šalje 150 vojnika na Kosovo, Milanović tvrdi da to nije provokacija
Hrvatska šalje 150 vojnika na Kosovo, Milanović tvrdi da to nije provokacija - Copyright EPA/ANTONIO BAT

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski predsednik Zoran Milanović otkrio je da će na Kosovo uskoro da dođe 150 hrvatskih vojnika u mirovnu misiju, te podvukao da to nije nikakva provokacija.

"Pred nama je novo vreme. Za koji dan će 150 naših vojnikinja i vojnika otići na Kosovo. Našim komšijama to smeta, iako nije zamišljeno da im smeta, nije zamišljeno kao provokacija, to je naše pravo, u tome učestvujemo i tako ćemo se da se ponašamo", poručio je Milanović juče na konferenciji za štampu u Zagrebu, preneo je Jutarnji.hr.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se plaši odmazde nad hrvatskim vojnicima na Kosovu, odgovorio je da se ne plaši. Dodao je i da "srpske vlasti ne znaju kako da se izvuku iz klopke u koju su sami upali pre 30 godina, s Miloševićevim orgijanjem po Kosovu, koji je izazvao rat u Jugoslaviji". 

"To je kao rad nedeljom, konstantno manipulišu s tim. Ali rad nedeljom je jedna benigna tema, a pitanje nezavisnosti i položaja albanskog naroda je tema koja je dovela do rata, i to nekoliko ratova", rekao je Milanović, prenosi Index. 

EPA/MIROSLAV LELAS

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a "postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Srbiji već pokušaj da je ponizi". 

Vučić je rekao da je Hrvatska mogla da odbije KFOR, te da je takva odluka donesena da bi "dodatno ponizili Srbiju".

Milanović je, prenosi Jutarnji, podsetio da je hrvatska vojska na Kosovu već godinama, a sad je prisutnost povećana nakon što su hrvatski vojnici napustili Avganistan.  

"Već sam potpisao tu naredbu, ali sad, da sam znao da im to toliko smeta, možda bismo razgovarali, bez ruganja", rekao je hrvatski predsednik. 

Inače, prošle nedelje Prištinu je posetio hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman koji je naglasio da Zagreb "snažno podržava" nastavak dijaloga između Beograda i Prištine. On je pozvao "obe strane da ulože maksimalne napore kako bi se konačno došlo do prihvatljivog rešenja", preneli su hrvatski mediji.

Komentari (0)

Evropa