Region

Hrvatski ministar spoljnih poslova: "Srbija će snositi posledice zbog otimanja kulturne baštine"

Komentari

Autor: Fonet

21/01/2022

-

17:22

Hrvatski ministar spoljnih poslova: "Srbija će snositi posledice zbog otimanja kulturne baštine"
Hrvatski ministar spoljnih poslova: "Srbija će snositi posledice zbog otimanja kulturne baštine" - Copyright Tanjug/ AP Photo/Olivier Matthys, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Srbija će zbog otimanja hrvatske kulturne baštine snositi posledice u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, izjavio je danas hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Kako prenosi Hina, oštre kritike hrvatskih zvaničnika i kulturnih ustanova izazvao je Zakon o kulturnom nasleđu po kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi.

"Otimanje hrvatske kulturne baštine nije niti u skladu s evropskim vrednostima i s perspektivom za koju se Srbija opredelila i sigurno će imati određene konsekvence kada se budu otvorila određena poglavlja koja su s tim u vezi ključna, poput obrazovanja", rekao je Grlić Radman novinarima u Puli.

Dodao je da je zbog toga hrvatski ambasador u Beogradu protestovao kod vlasti Srbije.

Grlić Radman je istakao da je prisvajanje tuđe kulturne baštine skandalozno, ali da se očito uklapa u hegemonističku politiku širenja tzv. srpskog sveta.

"To je nama u 21. veku nerazumljivo i neprihvatljivo i to vrlo oštro osuđujemo", kazao je Grlić Radman.

U Srbiji je 23. decembra usvojen Zakon o kulturnom nasleđu kojim se u staru i retku bibliotečku građu svrstana i izdanja dubrovačke književnosti koja pripadaju "i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno s 1867. godinom".

Komentari (0)

Evropa