Region

BiH: Srušena pravoslavna crkva u dvorištu Fate Orlović

Komentari

Autor: Euronews

05/06/2021

-

12:35

BiH: Srušena pravoslavna crkva u dvorištu Fate Orlović
BiH: Srušena pravoslavna crkva u dvorištu Fate Orlović - Copyright Pritscreen/Youtube/TV Podrinje - BiH

veličina teksta

Aa Aa

Pravoslavna crkve izgrađena u dvorištu Fate Orlović iz Konjević Polja kod Bratunca srušena je rano jutros, objavio je portal Klix.ba.

Pošto je sa crkve uklonjen krst, bager ju je srušio za samo nekoliko minuta.

Vlasnik  bratunačke firme "Trend" Danko Mirović rekao je da je dobijen blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i da se pristupilo izmeštanju crkve, prenela je RTRS.

"Bez blagoslova niko nije hteo da pristupi radovima. Ovo nije rušenje nego izmeštanje crkve jer se materijal odvozi u Bratunac na lokaciju gde će se graditi novi hram korištenjem dela ovog materijala koji je upotrebljiv", objasnio je Mirović.

Crkva je sagrađena tokom rata u Bosni i Hercegovini, nakon što su opštinske vlasti odlučile da porodici Orlović, dok je bila u izbeglištvu, oduzmu imovinu.

Nakon završetka rata imovina im je vraćena, ali crkva je ostala.

Pritscreen/Youtube/TV Podrinje - BiH

 

 

Fata Orlović, koja je u ratu izgubila supruga i veliki broj članova porodice, pokrenula je 2000. godine sudski spor, koji je došao i do Strazbura.

Posle dugogodišnje pravne bitke, Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. godine doneo presudu kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora da ukloni crkvu.

Predsedavajući Savetu ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija potvrdio je 27. maja ove godine da se krenulo u postupak uklanjanja nelegalno izgrađene crkve i da je za to zadužena Vlada Republike Srpske.

Komentari (0)

Evropa