Region

Istraživanje Geodetskog fakulteta u Zagrebu: Potres u Petrinji 2020. uzrokovao velika pomeranja Zemljine kore

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

15:22

Istraživanje Geodetskog fakulteta u Zagrebu: Potres u Petrinji 2020. uzrokovao velika pomeranja Zemljine kore
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Petrinjski razorni potres iz decembra 2020. uzrokovao je izuzetno velika pomeranja Zemljine kore oko Petrinje, Gline i Siska, ali i na puno širem području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije i posebno grada Zagreba, rezultati su istraživanja koje je danas objavio Geodetski fakultet Univerziteta u Zagrebu.

Kako se naglašava, istraživanje je rađeno u svrhu određivanja pomeranja Zemljine kore na području Banovine, pokazalo da su najveći pomaci uočeni na području Pokupskog raseda.

Zapadno rasedno krilo pomereno je u smeru zapada te se prema GNSS merenjima najveći pomak dogodio na području Slane i Glinskih Poljana s maksimalnim iznosom od 42 centimetra, dok je prema rezultatima InSAR obrade taj pomak 38 centimetra.

Istočno rasedno krilo pomereno je prema istoku, a najveći pomak dogodio se na području oko grada Petrinje.

Neki rezultati ukazuju na pomak zapadnog rasednog krila u smeru severozapada na području Luščana (najveći od 43 centimetra) i pomak istočnog rasednog krila u smeru jugoistoka, a najveći je od 60 centimetara na području Petrinje, prenela je Hina.

Tanjug/Peter Laki

 

Rezultati obeju tehnika (GNSS i InSAR) ukazuju da se uzdizanje tla dogodilo na području Slane, Glinskih Poljana i Sibića s maksimalnim pomacima od 14 centimetra prema rezultatima GNSS merenja, odnosno 24 centimetra prema InSAR rezultatima.

Na području Petrinje InSAR pomaci beleže blago uzdizanje tla, dok GNSS merenja beleže uzdizanje tla do 18 centimetra.

GNSS merenjima utvrđena su velika uzdizanja na području Grede (19 centimetra) te Velike Soline (16 centimetra), međutim, InSAR pomaci ukazuju na blaga spuštanja tla na tim područjima.

Prema GNSS merenjima najveće spuštanje dogodilo se na području Siska (do 20 centimetra), dok InSAR rezultati ne registruju pomake u toj veličini.

Kako do sada nije zabeleženo ni jedno istraživanje uticaja petrinjskog potresa na šire zagrebačko područje, Geodetski fakultet napravio je i preliminarnu analizu površinskih pomaka koristeći podatke satelitske misije Sentinel-1 iz ESA programa "Copernicus".

"Dobijeni pomaci u horizontalnom smeru su od 6,4 centimetra prema zapadu do 5,4 centimetra prema istoku, te od -5,7 centimetra do 8,7 centimetra u vertikalnom smeru. Evidentno je da je Petrinjski potres prouzrokovao značajna pomeranja Zemljine kore ne samo na Petrinjskom području već i na širem zagrebačkom području", objavio je Geodetski fakultet.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa