Region

Faktor Temeljnog ugovora u političkoj krizi u Crnoj Gori – Analitičari: "Situacija je takva da je svaki poen bitan"

Komentari

Autor: N. Zdravković

27/01/2022

-

21:39

Faktor Temeljnog ugovora u političkoj krizi u Crnoj Gori – Analitičari: "Situacija je takva da je svaki poen bitan"
Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić I Aleksa Bečić - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U jeku političke krize u Crnoj Gori, pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom ponovo je postalo aktuelno. Crnogorska vlada objavila je u sredu da je spremna za potpisivanje u najkraćem mogućem roku, a potpredsednik vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović iznenada je došao u Beograd gde je razgovarao sa patrijarhom Porfirijem.

Pitanje Temeljnog ugovora, podsetimo, otvarano je više puta tokom prošle godine. Iako se u nekoliko navrata činilo da bi on mogao da bude usaglašen i potpisan do toga i dalje nije došlo, a "lopta" je prebacivana iz dvorišta Vlade u Podgorici u dvorište Patrijaršije.

Međutim, aktuelna politička kriza u Crnoj Gori, koja bi za samo nekoliko dana mogla da dovede do izglasavanja nepoverenja vladi Zdravka Krivokapića, dovela je do toga da nacrt Temeljnog ugovora ponovo bude stavljen na sto.

U istom danu kada je Krivokapićev kabinet saopštio da je vlada apsolutno spremna da sa SPC potpiše ugovor i to u najkraćem roku, došlo je do iznenadne posete Abazovića Beoradu. 

Iako je URA potvrdila da je do susreta sa patrijarhom zaista i došlo, o razgovoru se ne zna mnogo. Podsetimo, koalicija "Crno na bijelo", koju čini i URA i koja se zalaže za formiranje manjinske vlade, istakla je da bi jedan od pririteta te vlade bilo upravo potpisivanje ugovora. Abazovićev potez, međutim, njegove kolege iz vladajuće koalicije, ne vide baš sa naklonošću, a iz redova Demokrata stižu izjave da je "spreman na sve".

Nacrt prvi put u javnosti

Sve do ovog poslednjeg raspleta događaja, o detaljima samog ugovora znalo se veoma malo. Poslednji nacrt, međutim, pretrpeo je nekoliko izmena u odnosu na onaj koji je Vlada Crne Gore ranije poslala patrijarhu SPC. Vijesti su objavile nacrt koji je upućen Patrijaršiji, a odgovor barem zasad nije stigao.

U preambuli nacrta piše da je hrišćanska crkva na prostoru današnje Crne Gore prisutna od apostolskih vremena i njenog kontinuiteta kroz istorijsko pravoslavno i crkveno ustrojstvo od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske episkopije (1219. g.) "u sastavu Žičke arhiepiskopije, Pećke patrijaršije, odnosno Srpske pravoslavne crkve".

Od ostalih detalja koji su "novi" navodi se da se uvažava istorijska uloga SPC odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i njena uloga u državnosti Crne Gore, a SPC garantuje se vršenje javno-pravnih ovlašćenja. Pitanje imovine koje je bilo sporno sada se tretira kao nepovredivost svojine nad manastirima i drugim nepokretnostima i jemči se crkvi, a ne kako je vlada prethodno sugerisala i crkveno-pravnim licima.

profimedia

 

Ipak, Abazovićev neočekivani dolazak u Beograd i to, kako je saopšteno, u "privatnu posetu", izazvao je novi trzaj na crnogorskoj političkoj sceni. Aktuelna politička situacija, kako kažu analitičari, takva je da svaka strana pokušava da dođe do "dodatnih poena".

"Politička situacija je takva da negde svaka strana trenutne vlasti pokušava a ostvari dodatne poene kod svog biračkog tela", rekao je za Euronews Srbija Marko Pejović, programski menadžer Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Ono što, međutim, prema njegovom mišljenju, može da bude problematično jeste svakako privatna poseta patrijarhu u ovom momentu.

"Zaista može da bude vrlo problematično s obzirom na to da je Abazović i dalje potredsednik vlade i da ne bi trebalo biti u bilo kakvoj privatnoj poseti ukoliko imamo u vidu da je potpisivanje ovog ugovora veoma važno za predstavnike ove vlasti, ali i SPC", istakao je on.

I Ines Mrdović iz NVO Akcija za socijalnu pravdu smatra da bi trebalo proveriti da li je aktuelni potpredsednik vlade Dritan Abazović privatnu posetu patrjarhu Porfiriju iskoristio za neke državne poslove.

"Ukoliko jeste i za neke političke i druge dogovore, onda postoje neke institucije koje to treba da utvrde i provere da li je došlo do narušavanja nekog javnog interesa", navela je Mrdović za podgoričku TV Vijesti, dodajući da na sceni "politički rat" između Krivokapića i Abazovića.

Mnoge je sinočnji dolazak Abazovića u Beograd podsetio na to kada je Zdravko krivokapić boravio u Patrijaršiji u maju prošle godine i kada je predložio da se Temeljni ugovor sa SPC potpiše na Cetinju 30. oktobra, do čega nije došlo.

Šta kažu u vladajućoj koaliciji

Reagujući na dolazak Abazovića u Beograd Demokratska Crna Gora Alekse Bečića navela je da ćutanje Demokratske partije socijalista (DPS) tim povodom jasno pokazuje i dokazuje ko, kako kažu, "ovu dramu režira".

Pejović ocenjuje da je retorika između predstavnika Demokrata i predstavnika URA dostigla najviši mogući negativni nivo. Dodaje i da je to slika i današnjeg društva u kom Crna Gora živi, a koje je polarizovano. 

Inače, predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić kaže da nije video nijednu verziju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, i dodao da je za njega prihvatljivo sve što vlada usaglasi sa drugom stranom.

EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ, ANDREJ ČUKIĆ

 

A da li bi Temeljni ugovor u narednom perodu i mogao da bude potpisan, Pejović kaže da to ne bi bilo isključeno ukoliko predstavnici SPC procene da je za njih to vrlo korisno. Ipak, potpisivanjem bi se i iskazala podrška određenoj strani.

"Ukoliko bi se desilo potpisivanje, negde bi bilo vrlo indikativno da bi Krivokapić imao podršku u nekom narednom periodu od strane SPC, dok sa druge strane ukoliko bi se potpisivanje odložilo to bi negde govorilo i da li je Krivokapič ispunio očekivanja SPC u vršenju svoje dužnosti", zaključio je Pejović.

Premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da je sve uradio što je bilo do njega kada je reč o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali sumnja da će ga on potpisati.

"Ugovor može biti potpisan do 4. februara, verujte da ja sumnjam da ću ja potpisati taj ugovor...", rekao je Krivokapić u intervjuu TVCG.

Prema njegovim rečima cilj svega toga je da se nakon 4. februara, kada će poslanici glasati o poverenju njegovoj vladi, "pojavi spasilac srpstva i SPC u imenu nekoga drugog". Odgovarajući na pitanje ko bi to bio iz Crne Gore, Krivokapić je rekao: neko iz Socijalističke narodne partije.

Podsetimo, u Skupštinu Crne Gore stigle su nedavno četiri inicijative o kojima će se raspravljati početkom februara i koje su označile kulminaciju političke krize u toj zemlji. Prvo su poslanici URA i drugih opozicionih partija, ukupno njih 31, zatražili glasanje o nepoverenju Vladi Crne Gore. Istog dana premijer Zdravko Krivokapić zatražio je smenu potpredsednika vlade Dritana Abazovića. U narednim danima stigla je još inicijativa crnogorske vlade za skraćenje mandata skupštini, a potom i zahtev opozicije za smenu predsednika parlamenta Alekse Bečića.

Komentari (0)

Evropa