Region

Grlić Radman mora da se izvinjava zbog Milanovića: Ukrajina nije prva država s kojom je uspeo da nas posvađa

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

27/01/2022

-

18:25

Grlić Radman mora da se izvinjava zbog Milanovića: Ukrajina nije prva država s kojom je uspeo da nas posvađa
Gordan Grlić-Radman - Copyright Tanjug/HINA/ZVONIMIR KUHTIC

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je danas da zbog izjava predsednika Zorana Milanovića o Ukrajini mora gotovo svima da se izvinjava.

"Moram da pozovem gotovo svakog ministra i izvinjavam se, da govorim da nije službena politika vlade to što je rekao Milanović", naglasio je šef hrvatske diplomatije.

Naveo je i da u Ukrajini navodno postoji inicijativa da hrvatskog predsednika proglase "nepoželjnom osobom", prenosi Hina.

Ministar smatra da se radi o pokušaju "destabilizacije hrvatske vlasti" koji je doneo "veliku štetu reputaciji" u međunarodnoj zajednici.

Naglasio je kako Ukrajina nije prva država s kojom je Milanović uspeo da "posvađa" Hrvatsku, jer su zbog njegovih izjava hrvatski ambasadori pozivani i u Bugarskoj, Austriji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini.

Tanjug/HINA/Damir Seničar

 

Milanović je u utorak poručio da Ukrajini nije mesto u NATO savezu, da je reč o jednoj od najkorumpiranijih zemalja na svetu, da je predsednik Viktor Janukovič 2014. zbačen vojnim pučem, kao i da je kriza na ukrajinsko-ruskim granicama posledica američke unutrašnje politike.

Usledila je oštra reakcija zvaničnog Kijeva, a izjava hrvatskog predsednika završila je u svetskim medijima, navodi Hina.

Šta je rekao Milanović?

Podsetimo, u jeku krize u Evropi, širenja straha da bi rusko gomilanje trupa na granici moglo da se završi invazijom na Ukrajinu i pretnjama Zapada oštrim sankcijama Moskvi, u centar pažnje dospela je Hrvatska i njena, kako je procenio Politiko, operacija "sejanja konfuzije".

Milanović je rekao da Hrvatska "neće imati ništa" s tim što NATO pojačava prisustvo na istoku Evrope zbog situacije oko Ukrajine.

"Ako dođe do eskalacije povući ćemo do zadnjeg hrvatskog vojnika", istakao je Milanović, a preneo Jutarnji list.

Milanović smatra da se to "događa u predgrađu glavnog grada Rusije", a da je način da se Ukrajina sačuva - da joj se ekonomski pomogne.

"Kad je požar-zatvaraj vrata"

Milanović takođe smatra da Ukrajini nije mesto u NATO i ocenjuje da je to jedna od najkorumpiranijih država na svetu. Ukazao je da treba smiriti političku scenu, ne dopustiti da ekstremisti vrše pritisak na politiku i ponovio da zato Hrvatska u tome neće učestvovati.

"Hrvatska od toga treba da pobegne, kad je požar - zatvaraj vrata", rekao je Milanović.1

Odmah je usledila reakcija Plenkovića i njegovo izvinjenje. 

"Ovim putem se izvinjavam Ukrajincima, Ukrajinkama, u ime hrvatske Vlade izvinjavam se Ukrajini, jednoj od prvih država koja je priznala državu Hrvatsku i koja trenutno ima okupirane delove, kao što je imala Hrvatska", naveo je Plenković.

Komentari (0)

Evropa