Region

Skupštini Republike Srpske predloženo 13 zaključaka: Traži se Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Komentari

Autor: Nezavisne novine

01/02/2022

-

19:09

Skupštini Republike Srpske predloženo 13 zaključaka: Traži se  Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid
narodnaskupstinars.net - Copyright narodnaskupstinars.net

veličina teksta

Aa Aa

Posebna sednica Narodne skupštine na kojoj poslanici razmatraju dokument "Političko-ekonomska situacija u BiH" u toku je u Banjaluci.

Većina u NS RS predložila je zaključke u vezi političko-ekonomske situacije u BiH koje prenosimo u celosti:

 1. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke na Dvadesetoj posebnoj sednici održanoj dana 30.7.2021. godine.

2. Narodna skupština Republike Srpske konstatuje da su se predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH ponašali i delovali u skladu sa Zaključcima usvojenim na Dvadesetoj posebnoj sednici održanoj dana 30.7.2021. godine.

3. Narodna skupština traži da predstavnici Republike Srpske izabrani u Parlamentarnu skupštinu BiH predlože Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

4. Narodna skupština Republike Srpske traži od Vlade Republike Srpske da u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o finansiranju nevladinih organizacija.

5. Narodna skupština Republike Srpske podržava što skorije usvajanje i stupanje na snagu Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

6. Narodna skupština Republike Srpske će osnovati radno telo za borbu protiv korupcije i svojim aktma predvideti da na čelu tog radnog tela bude predstavnik opozicije.

7. Narodna skupština Republike Srpske traži od Parlamentarne skupštine BiH da pre svake sednice dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske sve materijale na razmatranje radi uzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

8.  Narodna skupština Republike Srpske traži od Saveta ministara da pre svake sednice dostavi sve materijale Vladi Republike Srpske na razmatranje radi uzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

9. Narodna skupština traži od Predsedništva BiH da pre svake sednice dostavi sve materijale Predsedniku Republike srpske radi zauzimanja stavova u adevkatnom roku.

10. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u skladu sa zaključcima sa Dvadesete posebne sednice, da predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, Savetu ministara BiH i Predsedništvu BiH mogu da prisustvuju sednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke Narodne skupštine Republike Srpske, Vlade Republike Srpske i Predsednika Republike Srpsk, respektivno.

11. Narodna skupština Republike Srpske predlaže Predsedniku Republike Srpske da uputi ponovni poziv predstavnicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz FBiH za razgovor i dijalog o mogućim rešenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH.

12. Narodna skupština Republike Srpske ostaje pri stavu da BiH može egzistirati samo na bazi Ustava BiH i dogovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

13. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Zaključke su potpisali Igor Žunić, predsednik Kluba poslanika SNSD, Dalibor Stević, predsednik Kluba poslanika SP, Spomenka Stevanović, predsednik Kluba poslanika DEMOS, Kostadin Vasić, predsednik Kluba poslanika US i Diko Cvjetinović, predsednik Kluba poslanika NPS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa