Region

Šmit: Odluka o VSTS RS bila bi kršenje ranijih sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

20:50

Šmit: Odluka o VSTS RS bila bi kršenje ranijih sporazuma
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Almir Razić

veličina teksta

Aa Aa

Usvajanje odluke o Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) Republike Srpske predstavljalo bi kršenje sporazuma BiH i oba entiteta iz marta 2004. godine kada su doneli jednoglasnu odluku o uspostavljanju jedinstvenog VSTS-a za BiH, smatra visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit

U saopštenju OHR-a se navodi da će Šmit o ovom pitanju i njegovim posledicama razgovarati s ambasadorima Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira, prenose Nezavisne novine.

Šmit, visoki predstavnik koga, kako prenose Nezavisne, RS ne priznaje, smatra da se time ugrožava uticaj pravosuđa i primat koji ima vladavina prava.

"Uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog saveta na državnom nivou bila je ključna reforma utemeljena na konsenzusu kako bi se pravosuđe BiH modernizovalo u skladu s evropskim i međunarodnim standardima, ojačao profesionalizam, transparentnost i efikasnost u okviru pravosuđa, i unapredilo nepristrasno, nezavisno i delotvorno sprovođenje pravde u cijeloj zemlji", navodi se u izjavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa