Region

SDA poziva visokog predstavnika da stavi van snage zakone Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2022

-

14:59

SDA poziva visokog predstavnika da stavi van snage zakone Republike Srpske
SDA poziva visokog predstavnika da stavi van snage zakone Republike Srpske - Copyright profimedia/Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Stranka demokratska akcije Bakira Izetbegovića pozvala je danas visokog predstavnika u BiH da iskoristi svoja ovlašćenja i van snage stavi zakone o Visokom sudskom i tužilačkom savetu Republike Srpske, kao i imovini i lekovima, koje je usvojila NSRS, jer je, kako tvrde, to direktan napad na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

"Visoki predstavnik je dobio jasnu podršku Saveta za implementaciju mira (PIC) da iskoristi svoja ovlašćenja i instrumente koji mu stoje na raspolaganju i od njega očekujemo da to učini bez odlaganja, ne čekajući javne rasprave ili eventualno objavljivanje zakona u Službenom listu", naveli su iz SDA.

Oni kažu da je OHR 2009. godine u sličnoj situaciji poništio protivustavne akte Narodne skupštine Republike Srpske koji su se odnosili na prenos nadležnosti i sa takvom praksom treba nastaviti, jer je to obaveza koja im je data Dejtonskim sporazumom.

"Apeli i verbalne osude nisu dovoljni. Svako odlaganje konkretnih poteza samo dodatno ohrabruje SNSD da nastavi sa nasrtajima na Ustav BiH, što može imati nesagledive posledice po pravnu sigurnost, zdravlje građana, ali i dovesti do narušavanja stabilnosti i mira", stoji u saopštenju SDA dostavljenom medijima.

Smatraju i da međunarodna zajednica svojom pasivnošću i popustljivošću ne bi smela da ponovi, kako kažu, greške iz 90-ih godina prošlog veka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa