Region

U Skupštinu Crne Gore nije stigla inicijativa za održavanje vanredne sednice, o Vladi i Bečićevom nasledniku u martu

Komentari

Autor: Fonet, Vijesti

14/02/2022

-

09:06

U Skupštinu Crne Gore nije stigla inicijativa za održavanje vanredne sednice, o Vladi i Bečićevom nasledniku u martu
Tanjug/AP/Risto Božović - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća crnogorska koalicija "Crno na belo" i opozicija nisu do ponoći, kad je bio poslednji rok za to, uputili Skupštini inicijativu za održavanje vanredne sednice na kojoj bi se birao novi šef parlamenta, pa će poslanici o tome najverovatnije odlučivati na redovnom zasedanju, koje počinje 1. marta, prenele su Vijesti.

Prema Poslovniku Skupštine, vanredna sednica - koju mogu tražiti predsednik Crne Gore, Vlada ili najmanje 27 poslanika - ne može se zakazati u roku kraćem od 15 dana od podnošenja zahteva.

U istom članu piše da šef države izuzetno može zahtevati kraći rok. On to u ovom slučaju, kako objašnjavaju neki pravnici, ne može učiniti, jer inicijator sednice i predlagač akata koji će se na njoj razmatrati moraju biti isti, a kandidata za šefa parlamenta predlažu poslanici, najmanje 10 njih.

Predsednik države Milo Đukanović najverovatnije će ove sedmice s parlamentarnim partijama početi konsultacije o formiranju nove vlade, nakon kojih bi Skupštini trebalo da predloži mandatara.

Kako pišu Vijesti, nije isključeno ni da će izbor predsednika parlamenta ići skupa sa glasanjem o novoj vladi, nakon što je aktuelna "oborena" u Skupštini glasovima koalicije "Crno na belo", koju čine Građanski pokret URA i CIVIS, i opozicije. Iz pokreta URA su saopštili da konsultacije u vezi sa formiranjem manjinske vlade idu u dobrom smeru i da će se nastaviti danas.

Protiv najave formiranja manjinske vlade u nedelju uveče se protestovalo u Pljevljima, odakle je lider Demokrata i smenjeni predsednik Skupštine Aleksa Bečić poručio da građani ne smeju da dozvole "jednu od najvećih izdaja koje pamti Crna Gora". Novi protest Demokrata zakazan je za sredu u Podgorici. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa