Region

Euronews Srbija u Crnoj Gori - dani raspleta: Abazović ostaje vicepremijer, sledeći korak glasanje o nepoverenju vladi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

11:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Crne Gore danas je trebalo da odlučuje o predlogu premijera Zdravka Krivokapića o smeni potpredsednika vlade Dritana Abazovića nakon što je njegov pokret URA pokrenuo inicijativu za formiranje manjinske vlade. Međutim, u parlamentu nije usvojen dnevni red, pa je sednica zaključena. Sutra bi poslanici trebalo da se izjasne i o predlogu za izglasavanje nepoverenja vladi i raspuštanju skupštine.

Za dnevni red glasalo je 77 poslanika, 20 je bilo za, 11 protiv i 46 uzdržano. Na sednicu su došli skoro svi poslanici vlasti i opozicije, a poslanica Demokratskog fronta Simonida Kordić glasala je putem video-veze.

Kako javlja reporter Euronews Srbija, današnji rasplet događaja znači da smo korak bliže soluciji koju zagovara Dritan Abazović, odnosno smeni vlade Zdravka Krivokapića. Brojke iz skupštine pokazuju da postoji neka vrsta volje poslanika da se priklone ideji Dritana Abazovića i da se formira ta manjisnka vlada, s obzirom na to da je 46 poslanika bilo uzdržano, a 11 protiv. To je više od onoga što je Abazović tražio kada je reč o formiranju manjinske vlade.

Prema dogovoru sa sednice kolegijuma Skupštine, rasprava o ovoj tački trebalo je da traje tri sata.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović rekao je uoči sednice da je "relaksiran" povodom današnje vanredne sednice Skupštine Crne Gore, na čijem dnevnom redu je inicijativa o njegovom razrešenju.

"Od sednice ništa ne očekujem spektakularno, neka svi glasaju kako misle da treba", rekao je Abazović novinarima u parlamentu.

Kako je rekao, međutim, očekuje da na sednici u petak bude izglasano nepoverenje aktuelnoj Vladi. Abazović je rekao da ima više opcija kako treba da izgleda sledeća vlada, dodavši da su rešenje i vanredni izbori, prenose Vijesti.

"Idealno je da imamo vladu koja će imati podršku najmanje 49 poslanika, bilo kojih 49 poslanika koji žele da zemlja ide napred. Mislim da takvih ima 81", rekao je on.

Krivokapić: Znam da ću sutra prestati da budem premijer

Posle sednice parlamenta konferenciju za novinare održao je premijer Zdravko Krivokapić. On je rekao da su mu poslanici "svojim manipulatorskim pristupom" danas onemogućili da kaže svoj stav o aktuelnoj političkoj situaciji.

"Ostao sam na stavu požrtvovane borbe za zdravu Crnu Goru i dostojanstven život njenih građana. Spekulisalo se da ću podneti ostavku, neki su me nagovarali da je to najbolji put. Ja kažem da meni ništa ne znači hoću li biti premijer danas ili ijedan dan više. Želim da građani vide ko je ko u Crnoj Gori. Ja znam da ću prestati da budem premijer sledećeg dana, jer je to dogovorio gospodin Đukanović sa onim delom zajedničke koalicije koja je iskazana voljom građana 30. avgusta 2020", rekao je Krivokapić na konferenciji za medije.

Rekao je da je saradnicima govorio da će "maske pasti", ali da nije dovoljno da one padnu, već da se "skinu do kraja".

Krivokapić je rekao da je univerzitetski profesor, a da je u politiku ušao zbog Zakona o slobodi veroispovesti. Rekao je da je "ispunio amanet" prema čoveku kojem je obećao da će osim Zakona o slobodi veroispovesti biti povećane i zarade građana.

"Moj predlog za razrešenje Abazovića mogao je biti pokrenut i ranije. Ipak nisam želio da do poslednjeg trenutka započinjem proces u kom bi bio proglašen za krivca", istakao je.

Bečić: Molim vas, ostanite kod kuće

Predsednik parlamenta Aleksa Bečić se nakon današnjih dešavanja oglasio na Tviteru.

"Poštovani građani, imajući u vidu da ponovo nije održana sednica Veća za nacionalnu bezbednost, javno izrečene stavove predsednika Vlade, te i druge raspoložive informacije, molim vas da večeras, sutra, kao i tokom odlučivanja o mom razrešenju, ostanete svojim kućama. Crnoj Gori treba mir i prosperitet, a ne eskalacija krize kroz moguću realizaciju nedobronamernih planova onih koji žele prekrajanje izborne volje građana. Čuvanje izborne volje građana je naš prioritet, tako da rešenje treba tražiti isključivo u okviru pobedničke parlamentarne većine sa manjinskim partijama ili da odmah idemo na nove izbore. Svaki drugi scenario je ponavljanje već viđenih scenarija prodaje narodne volje, koji su se uvek neslavno završavali", napisao je Bečić.

Uljarević: Sasvim izvesno da ćemo imati novu vladu

Komentarišući aktuelnu političku situaciju, izvršna direktora Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević rekla je da definitivno ulazimo u dinamičan period.

"Sasvim je izvesno da ćemo ubrzo imati novu vladu i to je naravno nešto što je dosta velika promena, ali ja bih to gledala i sa pozitivne strane, hoću da vidim to kao period u kom ćemo brzo menjati vlade dokle god ne dobijemo onu kakva treba, a prethodne se nisu tako pokazale", rekla je ona za Euronews Srbija.

Euronews

Na pitanje kakav je najizgledniji scenario i da li je to manjinska vlada ili vanredni izbori, ona kaže da Ustav poznaje samo vladu kao koncept i da je nebitno da li će se ona zvati manjinska ili tehnička.

"To je sada već pitanje toga kakva će struktura biti, ali ono što je činjenica je da vlada mora da bude vrlo kratkog vremenskog trajanja kako bi pripremila neke osnovne stvari za održavanje izbora. U smislu toga da li će biti tehnička ili manjinska, to neće biti nešto što će presudno značiti, činjenica je da ona neće imati ključne reprezente iz parlamenta u njoj", rekla je ona.

Kako je zapravo došlo do ovakve krize, Uljarević navodi da se od početka radilo o vrlo heterogenim koalicijama koju su u tom trenutku vodili Krivokapić, Bečić i Abazović.

"Krivokapić je u međuvremenu napravio distancu od koalicije koju je vodio i jedino vezivno tkivo koje su imali je borba protiv DPS i režima Mila Đukanovića. Međutim, sve nakon toga je otvorilo jedno more razlika i prosto su te razlike vremenom postale nepremostive. Sve ovo je moralo pre ili kasnije da se desi, posebno što nova vlada nije imala inkluzivan i strateški pristup i ona je ubrzala i sopstveni pad", naglasila je ona.

Komentari (0)

Evropa