Region

Čeka se rasplet političke situacije u Crnoj Gori: Danas sednica o smeni Abazovića, sutra o nepoverenju Vladi

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

03/02/2022

-

08:33

Čeka se rasplet političke situacije u Crnoj Gori: Danas sednica o smeni Abazovića, sutra o nepoverenju Vladi
Čeka se rasplet političke situacije u Crnoj Gori: Danas sednica o smeni Abazovića, sutra o nepoverenju Vladi - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Crne Gore danas odlučuje o predlogu premijera Zdravka Krivokapića o smeni potpredsednika vlade Dritana Abazovića. Još se, međutim, ne zna da li će Skupština imati kvorum za odlučivanje o Abazovićevoj smeni. Skupština DPS, naime, tek treba da odluči da li će učestvovati na sednici.

Poslanički klub DPS će o prisustvu i glasanju na svakoj sednici odlučivati posebno, shodno razvoju političke situacije, saznaje portal RTCG. Iz DF-a su najavili prisustvo na sednici i da će glasati za smenu Abazovića, dok demokrate poručuju da, ako bude sednice, oni neće glasati za smenu potpredsednika vlade.

Za smenu neće biti ni poslanici SNP, jer će u petak, kažu, vlada svakako pasti. Da li će današnjoj sednici prisustvovati poslanici GP URA nisu želeli da otkriju za TVCG, a neizvesno je i da li će doći sve opozicione partije.

Tanjug/Miloš Milivojević, profimedia

 

Krivokapić je predlog o smeni potpredsedsednika Vlade podneo nakon što je Abazovićev GP URA pokrenuo inicijativu za formiranje manjinske vlade. Taokođe, u Skupštini Crne Gore na dnevnom redu ima i Predlog za izbor potpredsednika Vlade Crne Gore i ministra finansija i socijalnog staranja, mr Milojka Spajića.

Zasedaće i Zakonodavni odbor koji će raspravljati o Predlogu zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i o Predlogu  odluke o skraćenju mandata Skupštine Crne Gore.

Poslanici će sutra raspravljati o inicijativi za skraćenje mandata Skupštini, kao i o izglasavanju nepoverenja Vladi.

profimedia

 

Podsetimo, početak godine bio je veoma buran za političku scenu Crne Gore na kojoj su se, kako se čini, za veoma kratko vreme produbile podele unutar same vlasti. Četiri inicijative stigle su za samo nekoliko dana u crnogorski parlament, a rasplet se očekuje nakon sednica koje se održavaju danas i sutra.

Tenzije su tinjale mesecima, ali je inicijativa Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića i Saveza građana CIVIS Srđe Pavićevića o formiranju manjinske vlade dovela do zapleta kakav nije viđen na crnogorskoj političkoj sceni. Na sve to, politički akteri, kako su ocenili analitičari pokušavali su da pridobiju svaki poen, pa je tako jedan od ključnih faktora u celoj krizi odigralo i potencijalno potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Bečić: Ako bude kvoruma rasprava će trajati tri sata

Današnja prva vanredna sednica Skupštine Crne Gore o opozivu potpredsednika vlade Dritana Abazovića na predlog premijera Zdravka Krivokapića i izbor njegovog zamenika, ukoliko bude kvoruma, trajaće tri sata, saopštio je predsednik parlamenta Aleksa Bečić

Zbog nagađanja da bi tokom današnjeg i narednih vanrednih zasedanja parlamenta, za kada je najavljeno i glasanje o nepoverenju vladi na predlog opozicije, ali i o Krivokapićevom predlogu za vraćanje mandata narodu, moglo doći do većih protesta širom Crne Gore, Bečić je pozvao sve političke aktere i građane na mir, toleranciju, međusobno uvažavanje i poštovanje.

On je na Tviteru podsetio na reči Marka Miljanova "da je junaštvo braniti sebe od drugoga, a čojstvo braniti drugoga od sebe".

Saopštio je i da je na jučerašnjem sastanku Kolegijuma Predsednika Skupštine dogovoren način rada na predstojećim sednicama Skupštine Crne Gore koje su sazvane za danas, u petak i u ponedeljak.

"Dogovoreno je da ukoliko bude kvoruma i ukoliko se izglasa predloženi dnevni red, vreme trajanja rasprave poslanika bude: tri sata za prvo vanredno zasedanje, tri sata za drugo vanredno zasednje, četiri sata za prvu tačku trećeg vanrednog zasedanja, jedan sat za drugu tačku trećeg vanrednog zasednja i dva sata za četvrto vanredno zasedanje", saopštio je Bečić.

Poručio da neće bilo kome dozvoliti bilo kakvu zloupotrebu Poslovnika, niti će iko smeti da opstruira rad Skupštine.

Mandić: Glasaćemo za njegovo razrešenje

U ovom trenutku konstituisana je parlamentarna većina koja hoće da obori aktuelnu vladu Crne Gore, izjavio je danas jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić uoči sednice crnogorskog parlamenta

Mandić je na pitanje da li će "Dritan (Abazović, potpredsednik Vlade i lider URA) pasti pre Vlade" odgovorio da hoće, ako to bude zavisilo od DF.

"Glasaćemo za njegovo razrešenje", rekao je Mandić i potvrdio da postoji parlamentarna većina koja hoće da obori Vladu. "Ova vlada nije imala opodršku parlamentarne većine od maja, ali niko nije pokretao proceduru smene jer smo želeli da oni koji su pobedili na izborima prošle godine, kroz rekonstrukciju Vlade ili kroz izbor nove Vlade, nastave da funkcinišu", izjavio je Mandić.

Dodao je, međutim, kako premijer Zdravko Krivokapić nije hteo da podnese ostavku da bi bila izabrana nova Vlada, dok Abazović nije dozvoljavao njenu rekonstrukciju, a da su na kraju "pale teške reči" među njima o povezanosti sa kriminalom.

"Mi ćemo, dakle, glasati za razrešenje Abazovića, ali to ne zavisi samo od nas - potrebno je da 41 poslanik podigne ruku", zaključio je Mandić.

Poslanici crnogorskog parlamenta odlučivaće danas o inicijativi za smenu potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, a sednica je zakazana za 11 sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa