Region

Mitropolija crnogorsko-primorska: Ni povratak bivše vlasti ni manjinska vlada nisu rešenja za probleme

Komentari

Autor: RTCG

02/02/2022

-

21:43

Mitropolija crnogorsko-primorska: Ni povratak bivše vlasti ni manjinska vlada nisu rešenja za probleme
Cetinjski manastir - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) rešenje postojećih društvenih problema u Crnoj Gori ne vidi u povratku bivše vlasti, ali ni kroz podršku manjinskoj vladi, navedeno je u zajedničkom saopštenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i episkopa mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Metodija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija.

"Poštujemo različitosti nacionalnog izjašnjavanja i stranačkih opredeljenja i smatramo da, bez obzira na to, svi treba da radimo za opšte dobro i opredelimo se umesto za svađe i razdore, za iskreni dijalog", navedeno je saopštenju koje je prenela Radio-televizija Crne Gore.

Istaknuto je će se iskrenim dijalogom najbolje rešavati problemi i dostići željena harmonija narodnog jedinstva, uz poštovanje svih pomenutih različitosti.

Borba za slobodu vere još nije završena, ukazali su potpisnici saopštenja i naglasili da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori decenijama trpi "gnusne klevete i nepravde" bivšeg režima, čiji politički predstavnici "i posle poraza na izborima 30. avgusta 2020. godine šire mržnju i netrpeljivost protiv te crkve".

Mitropolit Joanikije i episkopi su upitali kako će rešavati nagomilane društvene probleme i primjenjivati civilizacijske standarde "oni što svaki čas prete novim progonom crkve, deportacijama sveštenstva i otimanjem svetinja".

Ocenili su da pobeda nad prethodnim "bogobornim" režimom nije donela rešenje svih problema u društvu, ali je bila "velika demokratska prekretnica".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa