Politika

Đukanović: Navode o mojoj ulozi u pripremi atentata na Vučića odbacujem sa podsmehom i najdubljim prezirom

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

17:08

Đukanović: Navode o mojoj ulozi u pripremi atentata na Vučića odbacujem sa podsmehom i najdubljim prezirom
Đukanović: Navode o mojoj ulozi u pripremi atentata na Vučića odbacujem sa podsmehom i najdubljim prezirom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović je nakon objavljivanja informacije o planiranom atentatu na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i dovođenja njega u vezu sa tim događajem, danas izjavio da je reč o "najobičnijim glupostima i politikantskim konstrukcijama".

"Smatram da tu temu na političkoj i medijskoj sceni i Srbije i Crne Gore danas spinuje jedan broj ljudi bolesnog uma. Zato njihove izmišljotine o mojoj navodnoj ulozi u stvarnoj ili izmišljenoj pripremi atentata na predsednika Srbije odbacujem sa podsmehom i najdubljim prezirom", poručio je Ðukanović u intervjuu agenciji MINA.

Tvrdi da je očigledno da se Srbija približava izborima i da je vladajuća politika, kako kaže, nezadovoljna iskustvom sa nedavno održanog referenduma.

"Siguran sam da je procena medijsko-političkih činilica u Srbiji da je potrebno napraviti novu mobilizaciju oko figure za koju oni procenjuju da je najvažnija u političkom životu Srbije danas. I, naravno, tu je tema o atentatu uvek zahvalna", kaže Ðukanović.

Nije obavezno, kaže, da se u takvim spinovima pojavi i predsednik susedne države kao "poručilac atentata", ali da u ovom slučaju to, prema njegovim rečima, svedoči samo o nekoj posebnoj frustraciju koja danas postoji na medijsko-političkoj sceni Srbije prema Crnoj Gori i njenom predsedniku države.

Kao drugi mogući aspekt teme atentata Ðukanović vidi i navodnu konstrukciju poznatu u saradnji obaveštajnih službi.

"Nije nepoznato da iz određenih krugova, političkih i obaveštajnih, koji nisu zadovoljni kvalitetom, lojalnosti Srbije i njenog predsednika i koji stalno sumnjiče da bi Srbija u nekom kritičnom momentu mogla zalutati u EU, pa možda čak i u NATO, pokušavaju da serviraju ovakve konstrukcije, trudeći se da ga što više vežu za sebe", rekao je Ðukanović.

On kaže i da je poznata, iako profesionalno nekorektna praksa, da obaveštajne agencije kada im je to potrebno za političku upotrebu, znaju da od partnerske službe poruče informaciju o navodnoj ugroženosti bezbednosnih prilika ili života markantnih ličnosti u zemlji čiju bezbednost štite.

"Tako i u ovom slučaju krunski argument za neupućenu javnost treba da bude informacija sa neke misteriozne partnerske adrese", kaže Ðukanović.

On tvrdi da se time želi skrenuti pažnja predsedniku Srbije da bi i on mogao biti meta obojenih revolucija, i da mu navodna opasnost preti sa zapadne strane i od podržavaoca evroatlantske politike u regionu.

"Temejni ugovor sam po sebi govori o lošoj nameri"

Ðukanović takođe tvrdi da nije upoznat sa nacrtom Temeljnog ugovora koji treba da bude potpisan sa SPC i da do sada niko iz vlade nije našao pozvanim da o tom, jednom od najvažnijih političkih pitanja crnogorske današnjice, konsultuje bilo koga, počev od predsednika države.

"To ubedljivije od bilo čega govori o vladinom razumevanju pravila kohabitacije vlasti u našoj zemlji", rekao je Ðukanović u opširnom intervjuu agenciji MINA.

Na pitanje da li će tražiti od premijera ugovor, Ðukanović je odgovorio da neće jer je, kako je naveo, Zakonom o slobodi veroispovesti predviđeno da ugovor o nekim pitanjima od zajedničkog interesa sa verskim zajednicama potpisuje vlada.

"Smatra da je premer ovo pitanje pokušavao da reši na, kako je kazao, nedopustivo netransparentan način", kazao je Đukanović. 

On je rekao da se taj dokument neosnovano naziva Temeljnim i da to treba biti ugovor kakav je potpisan sa Islamskom i Jevrejskom verskom zajednicom u januaru 2012. godine, ili kakav je SPC potpisala sa Hrvatskom. Kako je naveo, pokušaj da se ugovor sa SPC predstavi kao Temeljni ugovor sam po sebi, govori o lošoj nameri.

"Da se nastavi sa idejom monopola SPC, ne samo nad pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori, nego i sa pokušajem da se SPC, kao verska zajednica, pretpostavi svim drugim verskim zajednicama, a u krajnjoj konsekvenci da se pretpostavi i državi Crnoj Gori", ocenio je Ðukanović.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, Ðukanović kaže da je bezbednosna situacija u regionu pogoršana i dodao da on o tome govori duže od godinu dana. Smatra da stanje u regionu nije onakvo kakvo je bilo pre pet godina i da smo korak po korak sa teme proširenja Evrope došli do obnavljanja teme bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana, što, kako kaže, neodoljivo podseća na rane 90. godine.

Ðukanović je rekao da će Demokratska partija socijalista podržati smenu aktuelne vlade i formiranje manjinske, uz ocenu da Crna Gora, kako kaže, nikada nije prošla težu godinu i da su promoteri "velikosrpskog nacionalizma, udobno smešteni u samom vrhu državne politike Srbije, verovali da će, nakon 30. avgusta 2020. godine, ona biti njihov lak plen".

"Kao što vidite nije. I ovaj epilog nije rezultat toga što Srbija nije bila agresivna. Bila je agresivna, i upotrebila je, rekao bih, ne manje težak repertoar osvajanja Crne Gore od Miloševićevog repertoara. Dakle nije uspela, jer smo se oduprli tome", tvrdi Ðukanović nekoliko dana uoči glasanja o nepoverenju aktuelnoj vladi Zdravka Krivokapića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija