Region

Đukanović: Za mesec dana razjašnjenje političke situacije u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Fonet

31/01/2022

-

23:17

Đukanović: Za mesec dana razjašnjenje političke situacije u Crnoj Gori
Milo Đukanović - Copyright Tanjug/ Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da je u toku proces konsolidacije vlasti i naveo da bi u narednih mesec dana trebalo da dođe do razjašnjenja situacije u kojoj se zemlja našla.

Kako je saopšteno iz predsednikove Službe za informisanje, on je u razgovoru s novoimenovanom ambasadorkom Kosova Arijanom Zerke Hodže istakao da svaka naredna vlada u Crnoj Gori mora da bude snažno demokratska, građanska i evroatlantska i da nastavi integracioni proces ka punopravnom članstvu u EU.

"On je kazao da bi naredni mesec trebao da pruži razjašnjenje situacije u kojoj se država našla i istakao da je za Crnu Goru važno da sačuva svoju multietničku demokratiju, mir, stabilnost i evropsku budućnost", prenosi RTCG saopštenje Službe za informisanje.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorkom Kosova naveo da su odnosi dve države prijateljski i dobrosusedski, bez otvorenih pitanja i sa značajnim potencijalom za njihovo unapređenje.

"Uz ocenu dostignutog poverenja i prakse kontinuiranog političkog dijaloga na najvišem nivou, pozdravio je započetu međuresorsku saradnju i apostrofirao mogućnosti za unapređenje ekonomske, energetske, turističke i saobraćajne saradnje", kaže se u saopštenju.

On je poručio je da bi dalji napori za regulisanje ustavnog položaja crnogorske manjine na Kosovu bili dodatni impuls međudržavnim odnosima.

Prema rečima Đukanovića, Crna Gora s pažnjom prati sve što se događa na relaciji Beograd-Priština, uz interes da se dođe do sporazuma i trajne stabilnosti u čemu će, kako je kazao, Crna Gora uvek biti konstruktivan partner.

"Ambasadorki Kosova je prenio podršku za evropsku i evroatlantsku perspektivu te države uz uverenje da je zajednička budućnost regiona u porodici ujedinjene Evrope", navodi se u saopštenju Đukanovićeve Službe za informisanje.

Hodže je zahvalila na, kako je kazala, sveobuhvatnoj podršci u istorijskim momentima za Kosovo i kontinuiranoj pomoći u gradnji subjektiviteta zemlje.

Ona je naglasila jasno opredeljenje te države ka evropskoj i evroatlantskoj perspektivi uz posvećenost miru i stabilnosti regiona i dobrosusedskoj saradnji.

Ona je navela da su kosovske institucije posvećene i rešavanju ustavnog položaja Crnogoraca na Kosovu, koje smatraju dodatnom vrednošću zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa