Region

Kulminacija krize u Crnoj Gori: Dok se čeka "sednica odluke", političari vode razgovore sa patrijarhom SPC

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

30/01/2022

-

11:57

Kulminacija krize u Crnoj Gori: Dok se čeka "sednica odluke", političari vode razgovore sa patrijarhom SPC
Kulminacija krize u Crnoj Gori: Dok se čeka "sednica odluke", političari vode razgovore sa patrijarhom SPC - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Vlada Crne Gore/Z. Đurić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dok se čeka rasplet političkih događaja u Crnoj Gori koji bi mogao da se odigra naredne nedelje, Srpska pravoslavna crkva je izvestila o razgovorima patrijarha Porfirija i crnogorskih političara. Naime, nakon što je u posetu Beogradu i patrijarhu došao potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, objevljano je i da je patrijarh razgovarao sa još sedam političara, od kojih su neki ministri u aktuelnoj Vladi.

Posete i razgovori sa čelnikom SPC desili su se u iščekivanju sednice Skupštine, na kojoj će biti odlučeno kakva će biti sudbina aktuelne vlasti u Crnoj Gori i da li će se održati vanredni izbori.

Glavna tema pomenutih razgovora, kako je saopštila SPC, bio je Temeljni ugovor, čije potpisivanje još uvek nije izvesno.

To pitanje, podsetimo, otvarano je više puta tokom prošle godine, a iako se u nekoliko navrata činilo da bi on mogao da bude usaglašen i potpisan do toga i dalje nije došlo. "Lopta" je prebacivana iz dvorišta Vlade u Podgorici u dvorište Patrijaršije.

Razgovori sa SPC u jeku političke krize

Kulminacija krize koja se zahuhtavala prethodnih meseci počela je pre dve nedelje kada su predstavnici koalicije "Crno na bijelo", lideri Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i Saveza građana CIVIS Srđa Pavićević, predstavili model manjinske vlade u kom ne bi bilo mesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista.

Nakon toga, poslanici URA i drugih opozicionih partija, ukupno njih 31, zatražili su glasanje o nepoverenju Vladi Crne Gore, nakon čega su stigle još tri inicijative. Premijer Zdravko Krivokapić zatražio je smenu potpredsednika vlade Dritana Abazovića, a potom su stigle inicijative crnogorske vlade za skraćenje mandata skupštini i zahtev opozicije za smenu predsednika parlamenta Alekse Bečića.

O ovim inicijativama će se raspravljati za samo nekoliko dana, a dok se očekuje razmatranje svih pristiglih zahteva, povela se i polemika o jednom od najvažnijih pitanja za Crnu Goru u proteklom periodu, a to je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Crnogorska vlada objavila je u sredu da je spremna za potpisivanje u najkraćem mogućem roku, a nedugo zatim potpredsednik vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović obreo se u Beogradu gde je razgovarao sa patrijarhom Porfirijem.

Tanjug/FENA/Harun Muminović

 

Dolazak Abazovića u Beograd mnoge je podsetio na to kada je Zdravko Krivokapić boravio u Patrijaršiji u maju prošle godine i kada je predložio da se Temeljni ugovor sa SPC potpiše na Cetinju 30. oktobra, do čega nije došlo.

Takođe, nakon informacije o razgovoru patrijarha sa Abazovićem, SPC je u petak izvestila i o razgovorima sa drugim političkim akterima iz Crne Gore.

Kako je objavila SPC, patrijarh je obavio razgovore sa ministarkom prosvete, kulture, nauke i sporta dr Vesnom Bratić, predsednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, vođama Demokratskog fronta Nebojšom Medojevićem,  Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, kao i ministrom poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem i donedavnim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.

"Prvojerararh Srpske Pravoslavne Crkve je sa punim uvažavanjem i poštovanjem saslušao njihovo viđenje situacije i prilika u Crnoj Gori. Patrijarh Porfirije je svakome od sagovornika izrazio jedini mogući stav da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja već da svoju brigu i molitve upućuje Spasitelju za dobro, mir i napredak svih građana Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

Ipak, glavna tema razgovora svakako je bilo potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore, za šta su se, kako je saopšteno, interesovali svi koji su razgovarali sa patrijarhom.

"Patrijarh je obradovan činjenicom da svi njegovi sagovornici razumeju da je pitanje ravnopravnosti crkava i verskih zajednica civilizacijskog i demokratskog karaktera, a siguran je da će Temeljni ugovor biti potpisan čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori", saopštila je SPC.

"Vlast podeljena između Krivokapića i Abazovića"

Međutim, i dolazak Abazovića i ostalih političara izazvao je dalju polemiku i povećao tenzije u Crnoj Gori pred sednicu zakazanu za 4. februar. Tako je, reagujući na dolazak Abazovića u Beograd, Demokratska Crna Gora Alekse Bečića navela je da ćutanje Demokratske partije socijalista (DPS) tim povodom jasno pokazuje i dokazuje ko, kako kažu, "ovu dramu režira".

Uz to, trenutnu situaciju u aktuelnoj vlasti oslikava i izjava premijera Krivokapića da nije bio informisan o čemu je potpredsednik vlade Dritan Abazović u Beogradu razgovarao sa patrijarhom Porfirijem.

Povodom razgovora sa vrhom SPC i kulminacijom krize u Crnoj Gori, Marko Pejović programski menadžer Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) iz Podgorice, kaže za Euronews Srbija da sastanci sa čelnikom SPC nisu iznenađenje.

"Imajući u vidu da je rezultat parlamentarnih izbora 2020. godine i formiranje Vlade Crne Gore posledica snažnog delovanja SPC u predizbornom i postizbornom procesu, ne iznenađuju učestale posete u poslednjem periodu.

Pejović objašnjava i da je "izvršna vlast u Crnoj Gori podeljena na deo oko Abazovića i deo oko Krivokapića". Iz tog razloga, kako je prethodno objasnio sada svi koji su na vlasti traže način za promociju svoje politike.

"Krivokapiću je izuzetno važno da potpisivanje bude pre izglasavanja nepoverenja Vladi, pa njegovi saradnici svojim posetama i razgovorima dodatno utiču na to. Iako bezuspešno, imajući u vidu izjave patrijarha Porfirija. Ipak, ne sme se zaboraviti da je Krivokapić predlog Amfilohija i da su Temeljni ugovor i izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti ključni zadaci Krivokapića, sa aspekta SPC", kaže Pejović.

EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ, ANDREJ ČUKIĆ

 

Takođe, neki od političkih predstavnika, tačnije predstavnici Demokratskog fronta, su se uoči sastanka sa poglavarom SPC sastali i za predsednikom Srbije, što će se odraziti na dalju politiku i odluku koja se očekuje tokom sedmice.

"Predstavnici DF, nakon konsultacija sa Vučićem, koriste trenutak da u percepciji Srba u Crnoj Gori jačaju svoju ulogu u susret novim izborima, dok Socijalistička narodna partija koristi priliku da povrati svoje biračko telo usled nesaglasja predstavnika ove partije u vezi sa potpisanim Memorandumom o saradnji sa manjinama i koalicijom "Crno na bijelo" kao i potencijalne podrške toj koaliciji u izglasavanju inicijative za smenu trenutne Vlade Crne Gore", objasnio je programski menadžer CEDEM-a

Kako ističe, kao zaključak kada je saradnja sa SPC u pitanju, radi se i o percepciji i verovanju građana

"Na kraju, ali ne manje važno, građani Crne Gore tradicionalno najveći stepen poverenja imaju u SPC pa angažovanje svih navedenih subjekata ne iznenađuje, ali zabrinjava za sekularnu državu", kazao je Pejović za Euronews Srbija.

Niz inicijativa i potencijalni rasplet u Skupštini

Podsetimo, predsednik parlamenta Aleksa Bečić zakazao je tri sednice za početak narednog meseca. Prva vanredna sednica biće 3. februara sa dve tačke dnevnog reda - predlogom za razrešenje potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i predlogom za izbor novog potpredsednika Vlade.

Druga sednica biće 4. februara sa jednom tačkom dnevnog reda - predlogom Odluke o skraćenju mandata Skupštine. Treća sednica će planirana je istog dana sat kasnije i imaće dve tačke - predlog da se glasa o nepoverenju Vladi i predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi. O eventualnoj smeni Bečića raspravljalo bi se u parlamentu najverovatnije 7. ili 8. februara.

Kakav bi mogao da bude ishod ovih rasprava, i dalje je neizsvesno. Ipak, neke naznake postoje.

"Mislim da ishod za izglasavanje nepoverenja Krivokapiću i kasnije predsedniku parlamenta Bečiću je u ovom trenutku dosta izgledan imajući u vidu da deluje da je postignut dogovor oko ovog novog jezgra URA-SNP i manjinske partije, gde bi verovatno DPS bio tas na vagi koji bi podržao manjinsku vladu", rekao je ranije za Euronews Srbija docent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić.

Komentari (0)

Evropa