Region

Konsultacije o mandataru Crne Gore: DPS za političku vladu, URA za vladu bez DPS i DF

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2022

-

20:59

Konsultacije o mandataru Crne Gore: DPS za političku vladu, URA za vladu bez DPS i DF
Konsultacije o mandataru Crne Gore: DPS za političku vladu, URA za vladu bez DPS i DF - Copyright predsjednik.me

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović održao je danas konsultacije o mandataru za sastav manjinske vlade sa predstavnicima Albanske liste, Liberalne partije i DPS-a.

I dok je Albanskoj listi lider GP URA Dritan Abazović prihvatljiv predlog za mandatara, iz Liberalne partije poručuju da će se o tome izjasniti partijski organi, prenosi RTCG.

Iz DPS-a, sa druge strane, saopštavaju da su za političku vladu. Prvi na današnje konsultacije ušao je predstavnik Albanske liste Mehmed Zenka. On je nakon sastanka saopštio da su imali konstruktivan razgovor u vezi sa formiranjem manjinske vlade.

"Krajnje je vreme da se organizujemo bar za godinu da obezbedimo ekonomsku stabilnost i mir u Crnoj Gori i da stvorimo optimalne preduslove za parlamentarne izbore za godinu dana", rekao je Zenka.

Na pitanje ko bi činio buduću manjinsku vladu, Zenka je rekao su mogući pretendenti DPS, koji bi dao podršku bez učešća u vlasti i URA, manjinske partije, te SNP ako prelome da budu deo vlade.

Za mandatara je, kako je rekao, prihvatljiv svako ko bi Crnu Goru izveo iz ovakve situacije. Na pitanje da li je to Dritan Abazović, odgovorio je potvrdno.

Podrška budućem mandataru zavisi od programa i sastava Vlade

Predsednik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da će njihova podrška budućem mandataru zavisiti od programa i sastava vlade koje on predoči javnosti.

"Mi danas moramo izabrati novu vladu i novog predsednika Skupštine i pored svih opstrukcija političkih koje su došle do izražaja u poslednje vreme", kazao je Popović.

Na pitanje da li je za njega prihvatljivo da mandatar bude Abazović, on je rekao da će o tome odlučiti partijski organi.

DPS za političku vladu

Demokratska partija socijalista (DPS) smatra da je politička vlada jedino rešenje za jačanje institucija, poručio je poslanik te stranke Jevto Eraković.

Eraković je novinarima, nakon sastanka sa predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem, kazao da je to vlada koja izražava situaciju u parlamentu i da bi se u toj vladi našao DPS i sve proevropske partije koje podržavaju evropski put Crne Gore.

Na pitanje koje su to partije, Eraković je kazao da ne želi da se bavi kadriranjem drugih stranaka, ali da je siguran da su takvi politički subjekti u većini u Crnoj Gori.

URA: Nema političke vlade sa DPS

Reagujući na to Građanski pokret URA saopštio je danas da nema političke vlade sa Demokratskom partijom socijalista.

"Nakon što je, čak i u svojim najvećim bastionima, DPS otišao u opoziciju, racionalna percepcija političkih zbivanja ovoj partiji nije jača strana što je danas u svojoj izjavi potvrdio i njihov potpredsednik Jefto Eraković", navela je URA.

U saopštenju koje su preneli crnogorski mediji podseća se da je taj pokret dao rešenje u kojem u vladi nema DPS-a i DF-a.

“Da ih vratimo u stvarnost. Nema nikakve političke vlade sa DPS-om. URA je dala svoje rešenje u kojem u vladi nema DPS-a i DF-a, a ukoliko se nekakve druge opcije mogu ostvariti, to je u redu, ali u njima URA neće učestvovati", poručuje URA.

U saopštenju se ističe da pozicija DPS-a nije monopolska kao što je bila 30 godina.

"Što pre Jefto Eraković i ostali funkcioneri njegove partije to shvate, biće bolje po njih”, zaključuju iz GP URA.

Ðukanović je u nedelju uveče razgovarao sa predstavnicima Građanskog pokreta URA i Bošnjačke stranke (BS), dok se SNP nije odazvala pozivu. 

Predstavnici URA saopštili su Ðukanoviću da bi mandat za sastav 43. vlade trebalo da pripadne Dritanu Abazoviću, lideru te partije.

Iz BS je, takođe, u razgovoru sa predsednikom rečeno da je ta partija "najbliža tome da Abazović bude mandatar".

Komentari (0)

Evropa