Region

Bivši visoki predstavnici u BiH: Bosnu brzo primiti u EU, Srbiji oduzeti status kandidata zbog stava prema Rusiji

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2022

-

13:37

Bivši visoki predstavnici u BiH: Bosnu brzo primiti u EU, Srbiji oduzeti status kandidata zbog stava prema Rusiji
Bivši visoki predstavnici u BiH: Bosnu brzo primiti u EU, Srbiji oduzeti status kandidata zbog stava prema Rusiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling i Valentin Incko u pismu generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu i predsednici EK Ursuli fon der Lajen, zatražili su od Evropske komisije da se BiH "brzo i nebirokratski" primi u EU, a od NATO garancije da će zaštititi stanovništvo BiH, prenosi "Dojče vele".

Takođe smatraju i da se Srbiji "treba oduzeti status kandidata za učlanjenje", pozivajući se na prvog visokog predstavnika u BiH Karla Bilta koji je pre nekoliko dana na Tviteru napisao da se Srbija svojim stavom prema Rusiji "diskvalifikuje iz procesa učlanjenja", kao i da "za zemlje, koje ne dele evropske vrednosti, zapravo nema mesta u EU", prenosi DW.

Pozivajući se na aktuelnu situaciju u Ukrajini, navode da "24. februar 2022. godine predstavlja crni dan u istoriji Evrope, jer postoji opasnost da bi ovakva agresija na jednu suverenu državu mogla podstaknuti "druge diktatore na slične korake" i navode da ih Putinov način ratovanja podseća na rat u BiH i artiljerijski teror nad stanovnicima Sarajeva.

"Milorad Dodik i Aleksandar Vučić mogli bi da iskoriste agresiju Rusije na Ukrajinu i isprovociraju incidente ili novi rat u BiH ili na Kosovu", tvrde i dodaju da "Srbija i Republika Srpska nisu ostvarile svoje ciljeve iz 90-ih, te navode da se stoga pribojavaju da bi se sadašnja agresija na Ukrajinu mogla proširiti i na Zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo".

U zajedničkom pismu pozivaju generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da pruži "snažne garancije stanovništvu Bosne i Hercegovine da neće biti ostavljeni na cedilu, kao pre 30 godina" i traže slanje NATO-trupa na Brčko-koridor i granicu BiH sa Srbijom, pozivajući se na Stoltenbergovu nedavnu izjavu kada je rekao da Kremlj nastoji da "NATO i EU dovede u situaciju da pruže manje podrške svojim partnerima".

"Zato naš kolektivni odgovor mora biti davanje još veće podrške zemljama kao što su BiH , Moldavija i Gruzija", izjavio je tom prilikom Stoltenberg.

Stefanović: "Bezobrazluk"

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je kao neverovatan i bezobrazan način na koji su se Evropskoj komisiji i NATO-u obratili bivši visoki predstavnici u BiH Kristijan Švarc-Šiling i Valentin Incko, jer su za najveći broj problema koji se trenutno dešavaju u Bosni i Hercegovini odgovorni upravo oni.

Dodao je da su oni ti koji su svojim lošim potezima čak podsticali stvaranje problema, a uopšte nisu radili na njihovom prevazilaženju.

"Srbija i predsednik Vučić su u poslednjih 10 godina svetao primer, ne samo u našem regionu, već i mnogo šire, kako se, čak i kada ste izloženi svakodnevnim provokacijama i napadima, postupa odgovorno i državnički, ni na koji način ne ulazeći u unutrašnja pitanja svojih komšija i potpuno podržavajući njihov napredak kako bi ceo region bio stabilan i miran", rekao je Stefanović a saopštilo Ministarstvo odbrane.

Prema njegovim rečima, Srbija, iako ekonomski najjača u regionu, nijednog trenutka nije pokušavala da na bilo koji način ospori teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

"Suprotno tome, pokušavala je da investicijama u oba entiteta pomogne školstvo, zdravstvo, privredu i ukupni razvoj. Predsednik Vučić poslao je ogroman broj puta veoma jasne poruke da je Srbija prijatelj BiH i da bez obzira i na naše bliske veze sa Republikom Srpskom ni na koji način ne želimo da ugrozimo BiH, već joj naprotiv pružamo punu podršku", istakao je Stefanović.

Dodao je da što se tiče ponašanja drugih, iako se Incko, Švarc-Šiling i ostali prave da ih ne vide, ne može niko da ga ubedi da ne vide provokacije koje vrlo često dolaze iz Sarajeva i sve otrovne strelice odapete prema Srbiji.

Istakao je da je očigledno da za pojedine Srbija zauvek mora da bude označena kao negativni zli igrač koji ugrožava Balkan.

"Međutim, realnost je da je Srbija faktor stabilnosti, za šta smo dobili potvrde od brojnih međunarodnih subjekata i, štaviše, neretko se dešava da od Srbije i od predsednika Vučića traže da svojim delovanjem pomogne stabilizaciju BiH", rekao je Stefanović.

Istakao je da Srbija i predsednik Vučić ostaju posvećeni putu mira i ekonomskog jačanja i da naša zemlja želi da čitav region Zapadnog Balkana u najskorijoj budućnosti bude deo Evropske unije.

Stefanović je ocenio da je sramota što se ljudi, koji su se nekada nalazili na visokim, odgovornim i dobro plaćenim funkcijama, umesto da su se tada bavili svojim poslom u BiH danas na ovakav način ophode prema Srbiji i predsedniku Vučiću.

Komentari (0)

Evropa