Region

Novi sukob u BiH, Dodik ne priznaje odluku o pridruživanju BiH sankcijama protiv Rusije: Što se nas tiče sankcija nema

Komentari

Autor: Euronews Srbija, tanjug, RTRS

02/03/2022

-

15:46

Novi sukob u BiH, Dodik ne priznaje odluku o pridruživanju BiH sankcijama protiv Rusije: Što se nas tiče sankcija nema
Novi sukob u BiH, Dodik ne priznaje odluku o pridruživanju BiH sankcijama protiv Rusije: Što se nas tiče sankcija nema - Copyright AP/AP Photo, Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Bosne i Hercegovine da se uskladi sa sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji dovela je do novih sukoba u BiH i to čak i pre nego što je obelodanjeno da je do sankcija uopšte i došlo. Usledila je burna rekacija člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorada Dodika koji je poručio da za RS ova odluka - ne važi.

Naime, današnji sastanak Predsedništva BiH je prekinut kada ga je napustio Dodik nakon što su druga dva člana Predsedništva odbili njegov predlog da se na dnevni red stavi tema o Ukrajini.

U međuvremenu, je sama služba EU u saopštenju navela da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije. U deklaraciji  EU se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gde su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

Prema saznanjima banjalučkih medija, Dodik je na sastanku Predsedništva tražio da BiH bude neutralna, što su Šefik Džaferović, bošnjački član Predsedništva BiH i Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva, odbili.

Dodik: Neizvesno kako ćemo dalje

Dodik je nakon toga podsetio da je Predsedništvo BiH zaduženo za spoljnu politiku, te da o situaciji u Ukrajini jedino Predsedništvo može zauzeti određene stavove. On je naveo da BiH nije podržala sankcije EU prema Rusiji, ali da Unija nema korektan odnos jer prihvata neusaglašene stavove u vezi sa tim pitanjem.

"Što se nas tiče, BiH nije uvela sankcije, niti će ih uvesti, jer to nije ni bilo na dnevnom redu. Ja sam pokušao da kažem, da raspravljamo o tome. Ja sam za to da uradimo ono što je najbolje. Očigledno, to se nije moglo postići u ovom sastavu Predsedništva", rekao je Dodik, aprenela RTRS.

AP/Kemal Softic

 

Dodik je istakao da je svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura BiH danas srušen, te je apsolutno neizvesno na koji način će se moći nastaviti dalje.

“Radi se o udruženom poduhvatu koji čine Komšić, Džaferović i Turković koji krše Ustav BiH ohrabreni od strane drugih struktura. Svaki pokušaj da se sačuva ustavna struktura danas je srušen i apsolutno je neizvjesno kako ćemo dalje. Jedini izlaz je da se poštuje Ustav gde se kaže da je Predsedništvo jedino zaduženo da se bavi vanjskom politikom, nikakva ministarstva ili druga tela”, rekao je Dodik medijima.

Džaferović: Dodik sprovodi planove dogovorene s Rusijom

Nakon prekinutog sastanka Predsedništva oglasila su se i druga dva člana Predsedništva.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da je Dodik na današnjoj sednici tražio raspravu u vezi sa ukrajinskom krizom, pozivajući se na činjenicu da su na teritoriji Ukrajine nastale dve nove države (aludirajući na rusko priznanje samoproklamovanih Donjecke i Luganske narodne republike).

"Prema proceduri, taj predlog je stavljen na glasanje, Dodik je glasao za, Džaferović i ja ne. To je bio povod da Dodik održi govor u kojem je izneo neke političke stavove za koje mislim da ne stoje", rekao je Komšić.

Džaferović je ocenio je da je Dodik došao na današnju sednicu Predsedništva BiH s ciljem da se sednica ne održi, budući da je predložio izmene zakona o Centralnoj banci, kao i tačku gde bi se raspravljalo o situaciji u Ukrajini, bez predloga bilo kakvih zaključaka i materijala.

On smatra da "Dodik izvršava dogovorene planove sa Ruskom Federacijom i da je dalji cilj destabilizacija BiH" i dodaje da BiH već ima stavove kada je u pitanju ruska invazija i agresija na Ukrajinu.

"Oko toga nema nikakve dileme. BiH postupa po tim stavovima i nije neutralna ona je uz cijeli civilizirani svijet i tako će to i ostati. To su odluke insitucija BIH", pojasnio je Džaferović.

Komentari (0)

Evropa