Region

Zaev: Biću razočaran ako EU ne da zeleno svetlo Severnoj Makedoniji i Albaniji

Komentari

Autor: Euronews

08/06/2021

-

20:41

Zaev: Biću razočaran ako EU ne da zeleno svetlo Severnoj Makedoniji i Albaniji
Zaev: Biću razočaran ako EU ne da zeleno svetlo Severnoj Makedoniji i Albaniji - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će biti razočaran ako EU ne da zeleno svetlo Albaniji i zemlji koju vodi.

Zaev je za Euronews Albanija rekao da su se obe zemlje obavezale na sprovođenje reformi koje zahteva Evropska unija.

"Biću i razočaran i potpuno slomljen. Moramo da radimo na evropeizaciji naših zemalja, zaista smo posvećeni i zaista nam nisu potrebna nova razočaranja", rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, Evropska unija je jedina alternativa koja postoji bez obzira na to koliko bio razočaran on i građani Severne Makedonije. 

"Evropska unija nam pomaže, EU je EU, ona je za nas svetinja, mi nemamo nikoga osim Evropske unije. EU je jedina alternativa koju imamo i bez obzira koliko smo razočarani ja i naši ljudi, drugu alternativu nemamo. Samo tražimo da se proces evropeizacije nastavi, trenutno ne čekamo sledeći korak, čekamo pola koraka", poručio je premijer Severne Makedonije.

"EU mora da ispuni svoj deo i spreči non-pejpere"

Ukoliko Severna Makedonija ispunjava sve uslove na putu ka Evropskoj uniji onda i EU mora da ispuni svoj deo dogovora kako bi se sprečila pojava raznih non-pejpera, kojima se predlažu prekrajanja granica, ocenio je Zaev.

"Ako ispunjavamo uslove mora i Evropa da ih ispuni - moramo obostrano da nastavimo proces, jer se pojavljuju non-pejperi i rasprave o novim granicama, a i deca znaju da je to moguće samo puškama i oružjem. To nam ne treba, jer ovo je 21. vek", kazao je Zaev, te dodao da veruje da ukoliko se EU ne pozabavi ozbiljno procesima stvoriće se pogodno tlo za nove non-pejpere i razne strategije koje narodi sa ovih prostora ne žele.

On je dodao da se Balkan zaista promenio zbog evropske budućnosti koju svi žele.

"Pored toga, veoma je važno da Severna Makedonija bude dokaz da multietnička društva mogu biti velika prednost, pouka i primer za sve ostale zemlje", ocenio je Zaev, a prenela agencija MIA.

Nacionalizam i šovinizam, ocenio je, postoje svuda u svetu, ali su vidljivi na Balkanu i zato ih "ne treba hraniti jer uništavaju perspektive mladih generacija".

"Svi imamo poseban nacionalni osećaj, ali svi smo dužni da evropsku budućnost prepustimo i omogućimo našoj deci, tako da verujem u jedinstvo razlika, što je simbol EU", poručio je premijer Severne Makedonije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa