Region

Albanski parlament izglasao nepoverenje predsedniku Iljiru Meti

Komentari
Albanski parlament izglasao nepoverenje predsedniku Iljiru Meti
Iljir Meta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Albanski parlament izglasao je nepoverenje predsedniku Iljiru Meti.

Za smenu Mete glasalo je 105 poslanika, protiv je bilo sedam poslanika, dok su tri bila uzdržana, prenose albanski mediji.

Kako prenosi portal Egzit, Meta je smenjen zbog kršenja Ustava, a konačnu odluku o njegovoj smeni trebalo bi da donese Ustavni sud.

Poslanici Socijalističke partije premijera Edija Rame smatraju da je Meta ozbiljno prekršio Ustav, pre, tokom i nakon predizborne kampanje.

profimedia

 

Socijalisti Metu optužuju da nije ispunio svoju ustavnu dužnost i da nije garantovao nacionalno jedinstvo pre izbora, jer je naginjao opoziciji. Očekuje se da će albanski predsednik, na vanrednoj sednici odobriti ili odbiti izveštaj Istražne komisije koja je utvrdila da je prekršio 16 članova Ustava na aprilskim opštim izborima. 

Predsedništvo: Nelegalna odluka

Albansko predsedništvo saopštilo je da je odluka parlamenta da izglasa nepoverenje predsedniku države Iljiru Meti nelegalna i neustavna.

"Nulta zabrinutost zbog protivustavne i smešne odluke monističke parlamentarne deponije", navodi se u saopštenju Predsedništva, prenosi portal Egzit.

U saopštenju se navodi i da je premijer Edi Rama "trgovac sa granicama Albanije i Kosova, partner i vazal oligarha, mafija, pljačkaš glasova, novca i imovine Albanaca".

Rama zatražio od parlamenta smenu

Albanski premijer Edi Rama zatražio je prethodno od poslanika u parlamentu da glasaju za razrešenje predsednika države Iljira Mete, navodeći da je to volja naroda i da mora bez odlaganja da se ispuni.

On je u obraćanju poslanicima rekao da je Meta osramotio Albaniju u odnosima sa SAD i međunarodnim predstavnicima, prenosi portal Egzit.

"Meta ne može da ima visok status koji mu je dao parlament. Meta je završio posao. Neka se parlament izjasni glasanjem", rekao je Rama.

On je ponovio da je Meta prekršio Ustav i izdao misiju predsednika.

"Meta je urušio instituciju garancije nacionalnog jedinstva, prekoračio granicu vitalne podele vlasti u našoj parlamentarnoj demokratiji", ocenio je Rama i dodao da je Meta pravno i moralno naneo štetu Albaniji.

Ovo je drugi put za dve godine da se pokreće impičment Mete - prvi put je pokrenut 2019. godine, nakon što je Meta otkazao izbore. Tamošnji mediji ocenjuju da bi inicijativa Socijalističke partije za smenu predsednika mogla da produbi postojeću političku krizu i ugrozi evropske integracije Albanije.

Komentari (0)

Evropa