Region

Komšić službeno zatražio statut kandidata za BiH u EU

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2022

-

16:15

Komšić službeno zatražio statut kandidata za BiH u EU
Željko Komšić - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je službeno zatražio od EU da razmotri zahtev Bosne i Hercegovine za dobijanje statusa kandidata. Komšić je uputio pismo čelnicima Evropske unije, naglasivši da bi dodela statusa kandidata ojačala sigurnost i suverenitet BiH, prenosi "Klix.ba".

"U ovo vreme, kada jedna velika zemlja, koristeći svoje vojne potencijale, nastoji da zauzme i sebi potčini susednu zemlju, više nego ikada je potrebno evropsko jedinstvo i jasan signal da je Zapadni Balkan deo Evrope, a države koje ga čine neupitne buduće članice EU", navodi Komšić u pismu.

On je zamolio čelnike EU da, u okviru institucija Evropske unije, stave u razmatranje mogućnost dodeljivanja kandidatskog statusa BiH.

Komšić dodaje i da status kandidata ne znači i automatsko pokretanje pregovaračkog procesa.

"To ostavlja dovoljan period vremena da se nakon obavljenog pregleda napretka istaknu uslovi kojim bi se BiH dovela u stanje da kvalitetno i bez unutarnjih blokada uđe u proces pregovora s Evropskom unijom ispunjavajući kriterijume iz Kopenhagena", dodaje u pismu.

Međutim, u tom periodu bi, kako tvrdi, trebalo sprovesti niz reformi kako bi BiH bila osposobljena za pregovarački proces.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa