Region

Đukanović: Vlada nastavlja da bruka državu, urgentno potrebna nova

Komentari

Autor: Vijesti

17/03/2022

-

21:04

Đukanović: Vlada nastavlja da bruka državu, urgentno potrebna nova
Đukanović: Vlada nastavlja da bruka državu, urgentno potrebna nova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, kazao je da toj zemlji urgentno treba nova Vlada , ali i da dalje veruje da je u odnosu na manjinsku bolje rešenje politička Vlada.

"Ako ima razuma, doći ćemo do konsenzusa da napravimo političku vladu, ako nema razuma, doći ćemo do toga da napravimo vladu onu kakvu možemo, i učinilo nam se u prethodnom periodu da se najlakši konsenzus može ostvariti oko manjinske Vlade", rekao je Đukanović u intervjuu za RTCG.

Taj proces mora se završiti što pre, jer je, upozorava Đukanović, Crna Gora u institucionalnoj blokadi i zastoju u pregovorima sa EU. Ipak, partija na čijem je čelu, neće kaže dati blanko podršku bilo kojoj vladi ili partiji, dok god sve nedoumice ne stave na papir.

"Kao rezultat toga je nastao jedan dokument u krugu aktuelne opozicije 40 poslanika opozicije, koji je ponuđen i mandataru i URI i nije me iznenadilo da je to URI potpuno prihvatljivo. Bilo je upitno da li će neke odredbe tog dokumenta biti prihvatljive SNP-u. Juče nam je mandatar rekao da je SNP potpisao taj dokument", kazao je Đukanović, prenosi portal RTCG.

"Vlada nastavila da urušava ugled Crne Gore"

Današnja sednica Vlade prekinuta je zbog neslaganja u proceduri usvajanja odluke o primeni sankcija Rusiji. Vlada je, kaže Đukanović, današnjom sednicom nastavila da urušava međunarodni ugled Crne Gore.

"Današnji dan je zapravo pokazao da ova Vlada nastavlja da bruka našu državu. Ona nije bila u stanju da se saglasi o ovom pitanju koje je mnogo važnije od politike. Ovo je pitanje moralnog stava svakog pojedinca, pa i onih ljudi koji su danas bili na sednici Vlade da osude nešto što se dešava jednom prijateljskom narodu nedaleko od nas", rekao je Đukanović.

"Nećemo biti sigurna luka za ruske oligarhe"

Predsednik je kazao da ne može da se dogodi da Crna Gora postane sigurna luka za imovinu nekih ruskih oligarha.

"To ne može da se dogovdi jer će Crna Gora dobiti vladu koja će voditi računa o njenim strateškim nacionalnim interesima. Najvažniji interes Crne Gore je da ostvari svoju perspektivu članstva u EU. Sve što smo radili od obnove nezavisnosti je bilo sračunato da nas dovede do tog cilja", istakao je Đukanović i poručio da je Crna Gora i dalje ne evropskom putu i pouzdan faktor regionalne saradnje.

Onaj ko bi se usudio da napusti politiku pune saglasnosti sa evropskom politikom, kako je rekao, preuzeo bi na sebe teško breme da uništi realnu šansu da Crna Gora nakon obnove nezavisnosti postane dio savremene evropske civilizacije.

"Ne trebaju nam prečice na putu ka EU"

Đukanović je kazao da je uveren da će Crna Gora ostati saglasna sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Ne veruje da će zbog situacije u Ukrajini biti prečica u pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

"Događanja u Ukrajini će ojačati viziju daljeg ujedinjenja Evrope, koja je poslednjih godina bila ozbiljno dovedena u pitanje. Samo ujedinjena Evropa će biti u stanju da brani svoj sistem vrednosti i snaži svoju geopolitičku poziciju na svetskoj sceni", naveo je Đukanović.

Najveći benifit krize u Ukrajini, kako je ocenio, biće osnaženo jedinstvo Evrope i odlučnost da Evropa zaštiti svoj sistem vrednosti.

"Ne verujem da će to eventualno relativizovati stroge i zahtevne kriterijume za članstvo u EU i ne priželjkujem to. Ne mislim da Crnoj Gori, a ni jednoj državi Zapadnog Balkana, trebaju prečice i ustupci olakšanog pristupa. Treba da uspostavimo sve tražene standarde i usvojimo kompletan sistem vrednosti EU", naglasio je Đukanović, dodajući da nam je neophodno da unapredimo saobraćajnu, energetsku i digitalnu infrastrukturu.

Članstvo u EU treba da dođe kao posledica usvojenih reformi, istakao je. "Crna Gora je apsolutno spremna na ta pravila igre".

"Crna Gora nije neprijatelj Rusije"

Đukanović je ocenio da je odluka Rusije da stavi Crnu Goru na listu neprijateljskih zemalja antiistorijska.

"Crna Gora nije nikad bila neprijatelj Rusije, a nije ni danas. Podsetiću da smo 2011. proslavili tri veka uspostavljanja odnosa Crne Gore i Rusije", rekao je Đukanović.

Nažalost, kako je kazao, pogrešnom politikom Kremlja, prešli smo put od najvećeg i jedinog prijatelja do jedne od zemalja koja je stavljena na listu neprijatelja.

"To se dogodilo jer je Crna Gora, sa pravom, protiv ideje koja baštini današnja ruska politika, da upravlja budućnosti drugih država. Sa ponosom ćemo biti u društvu onih koje takva Rusija vidi kao neprijatelje", kazao je Đukanović.

Govoreći o slučaju "državni udar", odnosno navodnom pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016, kazao je da je to bio pokušaj Rusije da osujeti nameru Crne Gore da postane članice EU i NATO-a.

"Danas je mnogo jasnije da sve što se događalo deo jedne retrogradne, ali konzistentne politke, kojom Rusija pokušava da vrati točak istorije unatrag. Rekao bih da Rusija žali za vremenom hladnoratrovskog geopolitčkog rasporeda, kada su sva ključna pitanja rešavana dogovorm Vašingtona i Moskve", naveo je Đukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa