Region

Hrvatsko udruženje Specijalne jedinice policije odbilo da ukloni mural sa likom ratnog zločinca

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2022

-

18:17

Hrvatsko udruženje Specijalne jedinice policije odbilo da ukloni mural sa likom ratnog zločinca
Tanjug/HINA/Mladen Volarić - Copyright Tanjug/HINA/Mladen Volarić

veličina teksta

Aa Aa

Predsedništvo Udruženja Specijalne jedinice policije Grom poručilo je danas da neće postupiti po nalogu Hrvatskih železnica (HŽ) Infrastruktura i ukloniti mural s likom svog člana, inače ratnog zločinca, Mihajla Hrastova na nadvožnjaku železničke pruge, a veruju da to neće učiniti ni HŽ.

HŽ Infrastruktura 25. februara uputila je dopis kojim od Udruženja Specijalne jedinice policije Grom traži da se mural ukloni u roku od deset dana jer je naslikan bez njihove saglasnosti.

U dopisu HŽ-a s potpisom predsednika Uprave Ivana Kršića stoji da mural "predstavlja oštećenje javnog vlasništva". Udruženje Grom nije postupilo po nalogu HŽ-a, a u petak je na sastanku odlučeno da ni neće, rekao je danas u izjavi za Hinu predsednik ovog udruženja Josip Slaćanin.

Dodao je da nemaju stav o tome kako će postupiti ako mural ukloni HŽ, jer, kako kaže, ne žele da se suprodstavljaju "hrvatskoj firmi" i da misle da se to neće ni dogoditi.

"To je firma države za koju smo se borili, mi smo stvorili Hrvatsku i to je i naše", rekao je Slaćanin.

Tanjug/HINA/Mladen Volarić

 

Naveo je da oni "nisu neki nasilnici i razbijači" te da ih u odluci "apsolutno podržava većina braniteljskih udruženja".

"Naša JSP Grom aktivno je branila Karlovac i druge gradove u županiji i celu Hrvatsku. Hrastov se 1991. dobrovoljno uključio u Domovinski rat, a jedinice specijalne policije bile su prva oružana sila za oddbranu Hrvatske. On je založio život i odbranio Karlovac", rekao je, između ostalog, Slaćanin.

Hrastov je na tom mostu ubio 13 razoružanih pripadnika tadašnje JNA i time počinio ratni zločin za koji je osuđen na zatvorsku kaznu.

Komentari (0)

Evropa