Region

Đukanović odgovorio Kurtiju: "Demarkacija završena 2015. godine"

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

15:31

Đukanović odgovorio Kurtiju: "Demarkacija završena 2015. godine"
Milo Đukanović - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović odgovorio je danas premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da je demarkacija završena još 2015. i da sada, kako je navedeno, "dve države moraju da idu dalje za bolji život građana".

"Za početak Crna Gora je država članica NATO. Demarkacija između Crne Gore i Kosova je finalizovana 2015. Sporazum su potvrdile obe vlade 2015. i stupio je na snagu 2018. Predsednik Kosova Hašim Tači i crnogorski predsednik Filip Vujanović su potpisali zajedničku izjavu u februaru 2018. kojom su pozvali Skupštinu Kosova da ratifikuje ovaj sporazum", rečeno je podgoričkim Vijestima iz Ðukanovićevog kabineta.

Podseća se da je kosovski parlament ratifikovao sporazum o demarkaciji mesec dana kasnije.

"Kao dve države mi moramo da idemo dalje za bolji život naših građana", rekli su u odgovoru na pitanje kako tumače izjave Kurtija o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kurti je u ponedeljak izjavio da će pitanje razgraničenja rešavati sa novom crnogorskom vladom i tako "ispraviti grešku" koju su učinile prethodne kosovske vlade koje su, kako je rekao, Crnoj Gori "poklonile 8.200 hektara zemlje".

Prethodno je reagovao i odlazeći premijer Zdravko Krivokapić koji je izjavu Kurtija nazvao nedopustivom provokacijom i opasnom aspiracijom narušavanja teritorijalnog integriteta Crne Gore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa