Region

Izbori u Beranama, prvi rezultati: Listi "Berane sad" koju podržava Krivokapić četiri mandata - ko sa kim ne želi

Komentari

Autor: Vijesti, Euronews Srbija

28/03/2022

-

12:47

Izbori u Beranama, prvi rezultati: Listi "Berane sad" koju podržava Krivokapić četiri mandata - ko sa kim ne želi
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lokalni izbori u Beranama u Crnoj Gori održani su u nedelju, a preliminarni rezultati da će lista "Berane sad" , koju je podržao premijer u tehničkom mandatu Zdravko Krivokapić imati četiri mandata. Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika Mila Đukanovića bi mogla da ostane u opoziciji, pokazuju prvi rezultati glasanja, prenose podgoričke Vijesti.

Izbori u opštini Berane 2022. bili su redovni, a posebnu pažnju privukli su zbog aktuelne političke situacije u Crnoj Gori.  Lokalni izbori u Crnoj Gori odžani su i u Ulcinju.

Kako pišu Vijesti, otvorena je mogućnost da se prvi put nakon osam godina formira vlast u Bernama bez Socijalističke narodne partije (SNP), koja je od 2014. imala prvog čoveka ove opštine, prenose Vijesti.

Iz ugla analitičara, ovi izbori, zbog učešća liste "Berane sad" bili su razlog što je prolongirana odluka o potvrđivanju uvođenja sankcija, a posle izbora o očekuje se nova sednica vlade.

Naime, aktuelna vlada je u tehničkom mandatu, dok pregovori o formiranju nove manjinske vlade još uvek traju. Istovremeno, komplikovanu političku situaciju u Crnoj Gori dodatno su uzburkale razmirice  povodom potvrđivanja sankcija Rusiji. Sukob premijera Zdravka Krivokapića, čijoj vladi je izglasano nepoverenje i februaru, i ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića kulminirao je na sednici vlade koja je prekinuta, a do usvajanja paketa sankcija nije došlo.

Rezultati izbora

Kako prenose podgoričke Vijesti, lista "Da za Berane i Crnu Goru", koju je predvodila DPS, osvojila je oko 3.800 glasova, što je 2.500 manje nego na parlamentarnim izborima održanim u avgustu 2020. godine, a čak 4.300 manje nego na lokalnim izborima 2018. godine. Taj rezultat donosi devet mandata u Skupštini opštine Berane.

SNP osvojila je sedam mandata, lista "Za budućnost Berana" (NSD, DNP, PzP, RP) šest, Demokrate šest, lista "Berane sad", koju su podržali premijer Zdravko Krivokapić i ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović ima prema rezultatima četiri mandata, Prava Crna Gora dva i Ujedinjena Crna Gora jedan mandat u Skupštini opštine Berane.

Pravo glasa kada su u pitanju izbori u Beranama je iskoristilo oko 64 odsto upisanih birača, što je gotovo deset odsto manje u odnosu na lokalne izbore 2018.

AP/ Risto Božović

 

Iz Uprave policije saopšteno je da je izborni dan i u Beranama i Ulcinju protekao mirno, i da nije bilo registrovanih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom izbornih prava.

Dodaju da do 20 časova službenici policije u Beranama i Ulcinju nisu uhapsili bilo koga.

"Službenici UP su u Ulcinju, preduzimajući redovne policijske aktivnosti, legitimisali pet osoba i od pet građana prikupili obavještenja (pri čemu su trojica bili među legitimisanima), a u Beranama su od šest osoba prikupili obavještenja u svojstvu građana, legitimisali dvije osobe i izvršili jedan pretres stana", navodi se u saopštenju.

Ko će formirati vlast?

Poslanik DPS-a Predrag Bošković, saopštio je da je lista “Da za Berane i Crnu Goru” ubedljivi pobednik izbora u Beranama.

Takođe, nosilac liste SNP-a Tihomir Bogavac, saopštio je da je siguran da će i naredne četiri godine predsednik Opštine Berane biti iz te stranke, prenose Vijesti.

Sa druge strane, lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je da u Beranama više ništa neće zavisiti od DPS-a i SNP-a.

Poslanica DF-a Jelena Božović kazala je da će koalicija “Za budućnost Berana” pregovarati o formiranju vlasti sa svim strankama, osim sa DPS-om.

Nosilac liste "Berane sad" Mladen Premović, koju je podržao Krivkapić, poručio je da je iz Berana jasno poslata poruka protiv manjinske vlade, i da misli da postoji većina za formiranje vlasti u tom gradu bez SNP-a.

Sankcije Rusiji i izbori u Beranama

Sagovornici Euronews Srbij uoči ovih izbora istakli suda se odluka o nepotvrđivanju sankcija treba posmatrati i iz male, ali u smislu političkih interesa važne vizure održavanja upravo izbora u Bernama.

"Gledajući u kontekstu izbora u Beranama, nisu želeli da antagonizuju deo birača koje računaju da mogu preuzeti od SNP-a, možda od DF-a, na konto svog opiranja odluci SNP-a da sarađuje sa GP URA i DPS-om", rekao je Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka i dodao da je i kao mogući rizik viđeno to što u toj opštini ima i proruskih birača.

Kako je rekao, tako je trenutna situacija bila neka "srednja opcija" da se sankcije usvoje na nivou Ministarstva spoljnih poslova, ali da vlada ne usvoji tu odluku.

Da je ovakva situacija vrlo realna naveo je i novinar iz Podgorice Marko Vešović.

"Realno deluje da ovaj potez Krivokapiću donosi političke poene pred izbore u Beranama. U toj sredini dominira sprski birački korpus i sigurno će biti poražena Đukanovićeva koalicija, a Krivkapić na ovaj način skuplja poene. Moguće je da čim prođu ti izbori vlada predloži novu sednicu i uvođenje sankcija", objasnio je pre izbora u Bernama Vešović.

Komentari (0)

Evropa